BENEN TRAINEN!!

Maandag, doorgaans de drukste dag van week in de sportschool, en het lijkt wel of iedereen in de rij staat voor het bankdrukken; Wat is er toch zo magisch aan bankdrukken? Deze oefening is ongekend populair en wordt zeer veel gedaan, teveel naar mijn mening! Door het vele bankdrukken, en andere druk oefeningen, ontstaat een eenzijdige training en daardoor raakt je lichaam uit balans. Je ziet dan ook heel veel sporters met een bolle rug waarbij de schouders helemaal naar voren zijn gedraaid en dit komt door het vele bankdrukken.

 

 

WAAROM VET DE BESTE BRANDSTOF IS.

Over koolhydraten (suikers) bestaan de grootste verhalen maar wat is nu de waarheid en hebben we er echt zoveel van nodig?? Wanneer ik aan mensen vraag wat ze allemaal eten op een dag dan zie ik telkens weer dat ruim drie kwart van wat wij eten bestaat uit koolhydraten. Wij weten ook niet beter, we zijn hiermee opgegroeid, maar hebben we echt zoveel koolhydraten nodig? Onder normale omstandigheden heeft de mens slechts een kleine hoeveelheid glucose (suiker/koolhydraten) nodig, de lever verzorgt het grootste deel hiervan. Van oorsprong is de mens gebouwd om vooral vet te verbranden, geen glucose (suikers/koolhydraten).

 

 

WAAROM ZIJN OEFENINGEN INEENS SLECHT VOOR JE?!

Heel veel oefeningen bestaan al heel erg lang en het is niet zo dat veel oefeningen "ineens" slecht zijn of worden; in principe waren deze oefeningen altijd al slecht en blessuregevoelig alleen hadden wij er geen weet van. Tegenwoordig wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar oefeningen en bewegingen en zodoende word er steeds meer informatie verkregen over de oefeningen en training.

 

 

DOOR HET DOEN VAN DE SQUAT EN DE DEADLIFT GROEIEN JE ARMEN!

De benen vormen je halve lichaam en bestaan uit zeer veel verschillende spieren; als je je benen intensief traint dan wordt er veel groeihormoon aangemaakt waardoor je veel meer resultaat zal boeken omdat het aangemaakte groeihormoon over alle spieren wordt verdeeld. Helaas is dit bij veel sporters niet bekend en worden de benen maar zelden getraind. Groeihormoon is daarnaast ook een belangrijk onderdeel van de stofwisseling waardoor je meer opgeslagen lichaamsvet kan verbranden.

 

 

Sterk zijn en over veel kracht beschikken zijn twee verschillende dingen!

Een powerlifter of bodybuilder let niet zozeer op de techniek en uitvoering van een oefening, zij voeren een oefening niet 100% correct uit en beschikken niet over een goede flexibiliteit en/of mobiliteit maar dat is ook niet hun doelstelling, zij nemen een blessure voor lief en beschouwen dit als een negatief deel van hun sport. Tenzij je dus een echte bodybuilder/powerlifter bent kun je dit ook voor lief nemen maar anders moet je toch je training anders gaan opzetten.

 

 

HAMSTRING STERKER MAKEN;

De hamstrings sterker maken is heel erg belangrijk en het verstandig om gn gebruik te maken van fitness toestellen, zeker niet voor een sporter. De machines beperken jouw bewegingsvrijheid en zullen alleen maar nadelig werken.

 

 

KIJK VOORAL OOK NAAR WAT ER JUIST NIET GOED GAAT!

Uiteraard besteedt je aandacht aan de oefeningen die je moet doen maar daarnaast wordt er veel te weinig stil gestaan bij zaken die juist niet goed gaan of oefeningen die jij niet goed kunt uitvoeren vanwege een beperking in je lichaam; In eerste instantie moet je een oefening goed aanleren en dit vergt in het begin zeker wat tijd, helemaal als je deze oefening nog nooit hebt gedaan; het is hierbij zeer belangrijk om de goede techniek aan te leren voordat je de oefening met veel gewicht gaat uitvoeren. Wanneer je zonder te weten gaat trainen met een verkeerde techniek dan is de kans op een blessure ongeveer 99%.

 

 

Single leg training; ONMISBAAR VOOR EEN SPORTER!

n-benige oefeningen zijn onmisbaar!

De squat is een twee-benige oefening en zoals je hier kunt lezen zeer belangrijk maar daarnaast is het ook nodig om n-benige oefeningen te doen anders ontstaat er een te eenzijdige training en raakt je lichaam uit balans.

 

 

DE KNIEN VOORBIJ DE TENEN;

Het is een gegeven, dat je tijdens het squatten, niet met je knien voorbij je tenen mag. Het word je zo aangeleerd in het fitnesscentrum, omdat het anders teveel druk op de knieschijf zou geven.

Het klinkt volstrekt logisch, maar is het ook waar?

 

 

PERIODISERING; WAAROM MOET JE ELKE 6-8 WEKEN EEN NIEUW TRAININGSSCHEMA?

Een goede persoonlijke periodisering is de beste manier om een optimale prestatie te kunnen leveren of om een doelstelling te behalen! Door een goede periodisering behaal je niet alleen de door jouw gewenste resultaten maar blijf je ook over een langere periode resultaten behalen. Daarnaast is er geen kans op overtraining en de trainingen zijn gevarieerd, zorgen voor plezier en worden niet saai. Deze saaiheid is samen met het NIET behalen van doelstellingen de grootste reden waarom de meeste mensen stoppen met trainen!

 

 

SPORTSCHOLEN ZIJN ZAAK DE OORZAAK VAN BIJVOORBEELD EEN RUGBLESSURE!

Sportscholen en trainers zijn vaak zelfs de oorzaak van rugklachten of van het verergeren van rugklachten!

Eigenlijk is dit te gek voor woorden maar toch is het zo, in de huidige moderne sportscholen staan steeds meer machines waarbij je moet zitten om de oefening uit te voeren maar zo word de druk op de wervelkolom juist nog groter tot zelfs te groot waardoor je op den duur absoluut een blessure zal krijgen .......

 

 

SUCCESVOLLE TRAININGEN ZIJN KORT & INTENSIEF

Nog steeds wordt er gedacht dat je zo'n vijf tot zes keer per week moet trainen om resultaat te behalen maar dit is helemaal niet zo! Wanneer je alleen aan fitness/krachttraining doet dan zorgen drie korte maar intensieve trainingen per week voor het meeste resultaat.

 

 

PERIODISERING; SLEUTEL TOT SUCCES!

Een goede persoonlijke periodisering is de beste manier om een optimale prestatie te kunnen leveren of om een doelstelling te behalen! Door een goede periodisering behaal je niet alleen de door jouw gewenste resultaten maar blijf je ook over een langere periode resultaten behalen. Daarnaast is er geen kans op overtraining en de trainingen zijn gevarieerd, zorgen voor plezier en worden niet saai. Deze saaiheid is samen met het NIET behalen van doelstellingen de grootste reden waarom de meeste mensen stoppen met trainen!

 

 

KORTE EN LANGE SPIEREN??

Je hoort heel vaak spelers en trainers praten over korte en lange spieren maar dit bestaat helemaal niet! Een spier heeft altijd een vaste lengte en die kan niet kleiner of groter worden, dit concept van korte en langere spieren verkrijgen door middel van een activiteit is onjuist. Het is fysiologisch onmogelijk om door middel van activiteit de lengte van je spier aan te passen, simpelweg omdat je door activiteit de morfologie van de spieren niet kan aanpassen.

 

 

STERKE HAMSTRINGS ONTWIKKELEN EN EEN BLESSURE VOORKOMEN

De hamstring blessure is n van de meest voorkomende sportblessures maar de oorzaak hiervan ligt bijna nooit bij de hamstrings zelf. Voornamelijk zijn de bilspieren en bovenbeenspieren de veroorzakers omdat de bilspieren vaak te zwak zijn en de bovenbeenspieren worden juist veel meer belast en daardoor zijn ze relatief veel sterker dan de hamstrings wat zorgt voor een lichaam die niet in balans. Het grote gevolg daarvan is dat de hamstrings overbelast raken en dan is de kans op een scheuring erg groot. 

 

 

STERKE ROMP; BILSPIEREN, HEUPSPIEREN, BUIKSPIEREN, RUGSPIEREN & HAMSTRINGS

De meeste sporters denken altijd meteen aan het trainen van armen en benen voor bijvoorbeeld een doelstelling als sneller worden of meer kracht met betrekking tot een vechtsport maar het zijn juist de rompspieren die bepalen hoe sterk en explosief je zal zijn in de sport die je beoefend. Hierboven zie je een compleet overzicht van de rompspieren. Deze spieren moeten zowel over kracht als over flexibiliteit en mobiliteit beschikken. Bij de verkeerde training zal je lichaam uit balans raken en dit zorgt uiteraard niet voor betere prestaties; je lichaam kan niet efficint bewegen en de kans op een blessure is heel groot. Het is daarom belangrijk dat je de spieren zowel op kracht als op flexibiliteit traint. Veel sporters richten zich op het vergroten van de kracht maar je hebt niks aan sterke spieren wanneer de flexibiliteit niet in orde is.

 

 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN KRACHTTRAINING EN BODYBUILDING?

Wat is het verschil tussen krachttraining en bodybuilding?

Uiteraard weet iedereen wat een bodybuilder is en al snel denken we aan Arnold Schwarzenegger en Jay Cutler,

maar is nu iedereen die aan krachttraining doet ook meteen een bodybuilder ...... ?? Absoluut niet!!

Krachttraining bestaat uit zeer veel verschillende onderdelen en bodybuilding is daar slechts n onderdeel van.

 

 

FUNCTIONELE TRAINING;

Functionele (kracht)training betekent zo trainen dat de verworven krachteigenschappen leiden tot prestatieverbetering in de sport. We willen fitter worden, sneller kunnen rennen, hoger kunnen springen; kortom onze sportprestaties verbeteren. In functionele (kracht)training wordt gedacht in termen van bewegen in plaats van spieren en in termen van synchronisatie in plaats van isolatie. In de context van functioneel trainen is er steeds meer aandacht voor het trainen met vrije gewichten.

 

 

SITE UPDATE NIEUWE SECTIE TRAINING-ROOM;

Hier vind je veel maar bovenal belangrijke informatie over de effectieve training;

Fitness is op dit moment sterk in opkomst maar helaas blijven de opvattingen over fitness en krachttraining sterk benvloed door het bodybuilding terwijl dit slechts een onderdeel van fitness en krachttraining is;

Fitness is een doelgericht proces gericht op het bereiken van een bepaald doel. Wanneer je de sportschool binnen stapt, kun je oefeningen doen of je kunt gaan trainen! Je kunt namelijk niet zomaar in het wilde weg gaan trainen, als je dat gaat doen dan behaal je geen tot weinig resultaten! Er is een groot verschil tussen bewegen en trainen, bij bewegen zul je nauwelijks tot geen resultaten behalen!

 

 

PT NIJMEGEN OP FACEBOOK;

Nieuw: de facebook pagina van PT Nijmegen;

Uiteraard kun je hier lid van worden en kun je PT Nijmegen nu ook via facebook volgen;

Hier worden ook de nieuwe info opgeplaatst.

 

 

BLOG VAN PT NIJMEGEN.NL

Nieuw: de blog van PT Nijmegen;

Op de pagina kun je PT Nijmegen ook volgen, hier worden ook nieuwe info opgeplaatst.

 

 

AB-WHEEL TRAINING;

De ab wheel is een zeer effectieve vorm van training voor met name de buik- en rugspieren;

De ab-wheel is n van die zeldzame uitzonderingen, dit is wel een perfect hulpmiddel voor sterke buikspieren; de ab wheel roll out is de oefening die je met de ab wheel kunt uitvoeren en dit is waarschijnlijk zelfs n van de zwaarste buikspier oefening die er bestaat!

 

 

SITE UPDATE NIEUWE SECTIE CORE STRENGTH TRAINING;

Hier vind je veel maar bovenal belangrijke informatie over de rompspieren waartoe ook de buik- en rugspieren behoren. Uiteraard is het belangrijk om sterke buikspieren te hebben maar het is vele malen belangrijker om over sterke rompspieren te beschikken! Sterke rompspieren zorgen daadwerkelijk voor een sterke en rechte lichaamshouding van waaruit alle bewegingen van armen en benen beginnen. De buikspieren zijn wel de spieren die verreweg het meest getraind worden maar alleen aan sterke buikspieren heb je niet zoveel. Daarnaast moet je lichaam altijd in balans zijn dus je moet alle spieren in de juiste verhouding aanspreken tijdens trainingen.

Iedereen is bekend met de rechte en schuine buikspieren maar verder komt men niet en bovendien zijn dit ook meteen de minst belangrijke buikspieren zijn en helemaal als je de rest van de rompspieren niet aanspreekt tijdens trainingen .....

 

 

SPARQ TRAINING;

S.P.A.R.Q. training is gebaseerd op wetenschappelijk bewezen methoden om aansprekende resultaten te kunnen behalen, daardoor worden spelers daadwerkelijk beter in de sport die ze beoefenen. Deze trainingsmethoden zijn zeer belangrijk en bepalen de kwaliteit van een speler maar toch word er veel te weinig aandacht besteed aan deze vormen van training!

 

 

TABATA TRAINING;

Tabata staat voor het trainingsregime van de Japanse onderzoeker dr. Izumi Tabata. Tabata, de man himself, onderzocht hoe hij het Japanse nationale schaatsteam (shorttrackers) kon helpen met hun prestaties. De focus lag op twee elementen, namelijk de aerobische en anaerobische energie-voorzieningen. Dat houdt simpel gezegd in dat je te maken hebt met zowel je conditie als met pure spierkracht.

 

 

SPORTSPECIFIEKE TRAINING; HOE HET NIET MOET

Explosieve- en maximale krachttraining kan het best uitgevoerd worden met dumbells, halters, kettlebell's, medicine ballen, elastieken en het eigen lichaamsgewicht. Maak dus geen gebruik van de moderne machines uit de sportschool.

 

 

SPORTSPECIFIEKE TRAINING; HOE HET WEL MOET

Explosieve- en maximale krachttraining kan het best uitgevoerd worden met dumbells, halters, kettlebell's, medicine ballen, elastieken en het eigen lichaamsgewicht. Maak dus geen gebruik van machines uit de sportschool!

 

 

KIDSCLUB;

Specifieke training voor kinderen vereist specifieke kennis; het is niet zomaar hetzelfde als training voor volwassenen.

 

 

PALEO DIEET;

Het Paleo Dieet is van oorsprong een Amerikaans Dieet dat is ontwikkeld door prof. dr. Loren Cordain. Het Paleodieet is het dieet dat het meest overeenkomt met het oorspronkelijke voedingspatroon van de mens. Dit dieet past veel beter bij ons biologisch functioneren dan onze moderne westerse voeding. Steeds meer onderzoek laat zien dat de oervoeding die door onze voorouders miljoenen jaren is gegeten, ook voor de huidige mens kan zorgen voor een goede gezondheid, meer energie en een normaal gewicht.

 

 

EASTSIDE PERFORMANCE NIJMEGEN; UNIEK SPORTCENTRUM

Algehele update van de website;

Eastside Performance Nijmegen is niet de zoveelste standaard sportschool; Bij Eastside Performance onderscheiden we ons door de aandacht te verleggen naar het behalen van resultaten en het leveren van kwaliteit op het gebied van trainen en begeleiding. Wij werken niet met trainingsschema's die kant en klaar worden aangeleverd of met een trendy marketingconcept.

 

 

KETTLEBELL TRAINING;

Een kettlebell is een van oorsprong russisch trainingsmateriaal. Kettlebells worden ook wel "Balls of strenght" genoemd. Het is een roestvrij gietijzeren kogel met een handvat eraan. Al honderden jaren word in Rusland dit middel gebruikt voor allerlei trainingsdoelen. Van oorsprong werden de kettlebells door topsporters gebruikt, tegenwoordig door iedereen die snel resultaten wil behalen.

 

 

CORE STRENGTH, POWER CIRCLE;

Het centrum van de zwaartekracht van je lichaam bevindt zich rond je navel en dit noemen we de core unit. Alle (explosieve) bewegingen van je lichaam beginnen vanuit de core unit en daarom is dit zo belangrijk!

 

 

NIEUWE SITE GELANCEERD; FIT 4 WOMAN

PT Nijmegen is een nieuwe internetsite begonnen die geheel in het teken zal staan van training voor vrouwen; het adres is: www.fit4woman.nl

 

 

ONZIN OVER BUIKSPIERTRAINING;

Er bestaan veel slechte manieren van training die alleen maar zullen zorgen voor blessures en vooral bij het trainen van de buikspieren komen veel van deze fabels voor, maar bij bijna alle sportscholen wordt zeer slecht advies gegeven mbt het trainen van de buikspieren.

Je krijgt zelfs zeer slechte buikspiertraining met begeleiding van 'professionele' instructeurs ...

 

 

SPORTSPECIFIEKE WARMING UP; ZEER BELANGRIJK!

De warming up dient ter voorbereiding op trainingen en wedstrijden; je zou zeggen dat dit wel bekend is bij trainers en sporters maar toch is de warming up vaak bedroevend slecht! Het is zeer belangrijk om een goede maar vooral effectieve warming up te doen omdat de warming up grotendeels zal bepalen hoe je presteert tijdens trainingen en wedstrijden; kortom een goede warming up zorgt daadwerkelijk voor betere prestaties en minder kans op blessures;

Wel vreemd dat de warming up zo ondergewaardeerd word terwijl dit zo'n belangrijke en bepalende factor is!

 

 

STOP MET DE BUIKSPIERMACHINES EN BANKJES!

Op de eerste plaats moet je stoppen met doen van al die honderden nutteloze crunches en sit up's! Daarna moet je je training anders gaan indelen en je moet stoppen met het denken dat je je buikspieren apart moet trainen op het einde van je training!

Om hier een voorbeeld van te geven, de squat en de deadlift zijn oefeningen waarbij je veel spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt waaronder de buikspieren.

 
 
 
 
 

   

 

PT NIJMEGEN - INFO@PT-NIJMEGEN.NL