effectieve buikspiertraining;  ▪  ONTWIKKEL STERKE RUGSPIEREN;  ▪  IS CARDIO TRAINING GESCHIKT VOOR JOUW DOELSTELLINg;  
  

 

INDEX ARCHIEF & ARTIKELEN » 

 

 
 
 
 »  Persoonlijk trainingsschema
 »  Effectieve buikspiertraining
 »  Waarom geen resultaat?!
 »  Versterken van de onderrug
 »  Buik, billen & benen training
 »  Gericht trainen om af te vallen
 »  Effectieve cardio training

 »  Voeding & voedingsschema

buikspieren trainen;


 

 

Er bestaat geen groot geheim om de buikspieren goed te trainen; een combinatie van de juiste kennis en een goed persoonlijk trainingsschema met effectieve oefeningen en u zult wel de gewenste resultaten behalen. Er zijn helaas nog steeds heel erg veel trainers die niet over de juiste kennis beschikken en die geven dan verkeerde informatie over hoe je de buikspieren zou moeten trainen of hoe je zou moeten trainen voor een hoge vetverbranding. Stop met het doen van al die honderden en honderden herhalingen van nutteloze crunches en sit up’s en stop met lange, langzame en saaie cardio sessies want dit zal niet zorgen voor een hoge vetverbranding en sterke buikspieren! Feit is wel dat de buikspiertoestellen uit het fitness-centrum en oefeningen zoals de crunches en sit up's niet effectief zijn om resultaten te behalen; het doen van honderden en honderden crunches, sit-up’s, side bends en twist’s zullen niet voor de gewenste resultaten zorgen en deze oefeningen zorgen zeker niet voor een hogere vetverbranding. Deze buikspier oefeningen zijn ook nog eens erg slecht voor je onderrug en wervelkolom; de rug word namelijk gedwongen om een bolle positie in te nemen. Je dwingt je lichaam dus in een houding die niet natuurlijk is, daarom heeft iedereen zoveel last van de onderrug en nek bij het doen van deze oefeningen; stop dus met het doen van nutteloze sit up's.

 

 

OVERZICHT VAN DE BUIKSPIEREN;

Hierboven zie je een overzicht van de buikspieren; hiervan is de rectus abdominus de bekendste, dit zijn namelijk de welbekende blokjes oftewel de six-pack. De schuine buikspieren, oftwel de obliques internus en externus, zijn daarnaast uiteraard goed bekend bij de sporters maar deze schuine buikspieren worden bijna altijd op de verkeerde manier getraind. Veelal worden weer de crunches en sit up's gedaan om de schuine buikspieren te trainen maar ook deze varianten zijn erg slecht en zorgen niet voor resultaat.

 

 

TRANSVERSUS ABDOMINUS;

Hierboven zie je de transversus abdominus en deze buikspier is vrij onbekend, maar is wel veel belangrijker dan de andere buikspieren.

De transversus abdominus is de onderliggende buikspier en loopt helemaal rondom je lichaam en daarom word deze buikspier ook wel de buikwand genoemd. De buikspieren hebben een stabiliserende functie hebben en daarom moet je zorgen voor instabiliteit, de crunches en sit up's doen dat niet en zijn daarom geen geschikte oefeningen, bovendien word ook de transversus abdominus niet aangesproken.

 

 

EFFECTIEVE buikspier training; ONTWIKKEL STERKE BUIKSPIEREN en rugspieren!

Op de eerste plaats moet je stoppen met doen van al die honderden nutteloze crunches en sit up's!

Daarna moet je je training anders gaan indelen en je moet stoppen met het denken dat je je buikspieren apart moet trainen op het einde van je training! Om hier een voorbeeld van te geven, de squat en de deadlift zijn oefeningen waarbij je veel spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt waaronder de buikspieren. De squat en de deadlift behoren tot de basis oefeningen die je als sporter moet kunnen beheersen met een 100% goede techniek! Bij deze twee oefeningen hebben de buikspieren een stabiliserende functie, precies waar de buikspieren voor bedoeld zijn. De buikspieren moeten zeer veel inspanning leveren zonder dat ze direct getraind worden en daarom zijn deze twee oefeningen toch een van de beste buikspieroefeningen die er zijn!

Voor het ontwikkelen en sterker maken van de buikspieren heb je dus een goed opgesteld persoonlijk trainingsprogramma nodig en je moet geen gebruik maken van allerlei apparaten en machines. Om de buikspieren goed te trainen moet je gebruik maken van losse gewichten zoals dumbbells, halters, kettlebells, medicin ballen en swiss ballen en daarnaast moet je core strength & stability training gaan doen.

Een swiss ball of een ab wheel zijn uitstekende hulpmiddelen om de buikspieren te trainen (core strength oefeningen) maar zelfs met het gebruik van een swiss ball kun je een oefening toch verkeerd uitvoeren. Het gebruik van een swiss ball staat dus zeker niet altijd garant voor het juist uitvoeren van een oefening, ook hier heb je weer goede begeleiding nodig van een trainer met de benodigde kennis.

Er moet dus geen gebruik worden gemaakt van allerlei apparaten en machines; deze apparaten zorgen er in de eerste plaats voor dat je de oefening moet doen met een bolle rug en ten tweede zorgen deze apparaten voor stabiliteit en dat is niet wat je wilt. Je moet juist zorgen voor instabiliteit. Gebruik (bij voorkeur) een goed ontworpen full body workout of een 2-daags full body workout met voornamelijk oefeningen waarbij je gebruik maakt van losse gewichten in plaats van zoveel tijd te verspillen aan het direct trainen van de buikspieren en het gebruik maken van allerlei hulpmiddelen zoals buikspiermachines. Een training op een hoge intensiteit zorgt voor veel meer resultaat en zal ook zorgen voor een veel hogere vetverbranding. Kies niet voor een standaard krachttrainingsschema die eigenlijk gemaakt is voor bodybuilders, je hebt altijd een persoonlijk schema nodig, die jij gaat uitvoeren met een hoge intensiteit.

Verder is het uiterst belangrijk te weten en te onderkennen dat alleen buikspieroefeningen doen niet voldoende is om zichtbare buikspieren en/of een mooie platte buik te krijgen. Op het moment dat je veel vet in je buikzone hebt zal je ook moeten afvallen om een platte buik te krijgen of de buikspieren zichtbaar te maken.

Een persoonlijk trainingsschema gericht op het versterken van onder andere de buikspieren en rugspieren zal leiden tot de gewenste resultaten. Dit schema moet oefeningen bevatten die de buikspieren indirect trainen; een oefening als de deadlift en de squat gebruiken de buikspieren als stabilisator spieren en op deze manier worden de buikspieren echt sterk!

 

 

STOP MET DE SIT UP'S!

Wanneer we buikspieren trainen doen we dat vaak volgens het principe van meer is beter maar is dit de juiste manier?

Dat heeft ook mede te maken met het feit dat zelfs veel fitnessinstructeurs ons vertellen dat we het beste veel herhalingen kunnen maken.

Het komt veel voor dat er buikspiertrainingen van 15 tot soms wel 30 minuten word gegeven, bijv het welbekende buikspierkwartiertje?!

Dit kwartiertje wordt volgepropt met zinloze en slechte oefeningen als sit up's waar honderden herhalingen gemaakt worden .....

Een trainer met verstand van zaken zal nooit sporters een kwartier lang oefeningen laten doen die zeer slecht voor je wervelkolom zijn!

Als je 15 minuten lang sit up's, crunches e.d. doet dan is het enige dat je daarbij gaat voelen, naast de vermoeidheid, een branderig gevoel in de buikspieren en dat is slechts de verzuring van de buikspieren; maar dat is zeker niet hetzelfde als de buikspieren trainen en sterker maken!

Als je op deze manier de buikspieren traint dan zul je zeker niet het gewenste resultaat bereiken en de kans op een blessure in de rug is vele malen groter geworden.

 

 

Waar gaat het fout bij het trainen van de buikspieren?

Er word in het sportcentrum veel te veel tijd besteed aan het te direct trainen van de buikspieren!

Er word teveel tijd verspild aan het doen van honderden nutteloze herhalingen op allerlei verschillende buikspiertoestellen en het doen van allerlei buikspier-oefeningen zoals crunches, sit up’s, twist’s en allerlei varianten van deze oefeningen. Het resultaat is een pijnlijke onderrug en nek en er is geen vooruitgang m.b.t. de buikspieren. "Maar ik heb nergens last van" is een veelgehoord excuus want vroeg of laat krijg je door deze oefeningen toch een blessure! Een blessure als deze ontstaat heel langzaam zodat je het niet merkt en wanneer de blessure er op een gegeven moment is dan ben je te laat. Wanneer men de buikspieren gaat trainen dan worden deze vaak verdeeld in de rechte buikspieren, de schuine buikspieren en de onderste buikspieren, maar dit kan helemaal niet! Je kan niet slechts een gedeelte trainen.

Op de tweede plaats staat de slechte begeleiding en matige kennis van de huidige fitnessinstructeurs. Zij zorgen er ook voor dat er weinig tot geen resultaat word bereikt. Fitnessinstructeurs geven nog steeds oefeningen als crunches en sit up's aan hun klanten en zolang je dit soort oefeningen blijft doen bereik je geen resultaat.

Je ziet het ook in alle aerobic lessen; er worden weer veel crunches en sit up's gedaan en daarnaast kan een aerobic instructrice nooit goede begeleiding geven; Ze moet namelijk op de eerste plaats uiteraard zelf les geven en daarnaast kan zij nooit alle mensen goed begeleiden en corrigeren. De situatie zoals op bovenstaande foto's zie je veelal terug bij personal trainers en in sportscholen; op deze eerste foto lijkt het alsof deze jongen goede begeleiding krijgt maar in feite is hij bezig met een zeer slechte en blessure gevoelige oefening op advies van zijn personal trainer! Op de twee andere foto's zie je oefeningen die zeer veel gedaan worden, maar dit zal niet zorgen voor mooie resltaten.

Daarnaast doet bijna iedereen nog steeds aan lange, langzame en saaie cardio-trainingen voor de vetverbranding maar ook dit zal niet zorgen voor de gewenste resultaten. Ten onrechte word nog steeds gedacht dat dit soort cardio-trainingen zal zorgen een hoge vetverbranding maar dit is niet waar! Slechte buikspieroefeningen zijn alle varianten van de crunch en sit up, inclusief de welbekende varianten voor de schuine buikspieren/taille. Bij deze oefeningen lig je op de rug, de benen zijn gestrekt of gebogen, de voeten zijn eventueel gefixeerd (bijvoorbeeld onder een wandrek) en men komt omhoog. De rug inclusief de nek worden hierbij sterk gekromd tot een bolling. De druk in de tussenwervelschijf stijgt en wanneer u al rugklachten heeft zullen deze waarschijnlijk toenemen en zo u ze niet hebt, is er een reeële kans dat u ze te zijner tijd door dit soort oefeningen zult krijgen!

Tel daarbij op dat de heupbuigers en de bovenbeenspieren de beweging voor 75% uitvoeren en de buikspieren doen slechts 25% van de beweging. De buikspieroefeningen waarbij men op de rug liggend de benen in de lucht moet dragen, bijvoorbeeld fietsen in de lucht zijn ook slecht. Hierbij wordt onder invloed van de heupbuigers met hun aanhechting op de onderste rugwervels de druk verhoogd op de tussenwervelschijf. Een swiss ball is een uitstekend hulpmiddel tijdens trainingen om onder andere de buikspieren (core strength oefeningen) mee te doen maar zelfs met het gebruik van een swiss ball kun je een oefening toch verkeerd uitvoeren. Het gebruik van een swiss ball staat dus zeker niet altijd garant voor het juist uitvoeren van een oefening, ook hier heb je weer goede begeleiding nodig van een trainer met de benodigde kennis.

 

 

CORE STRENGTH TRAINING;

Waarom hebben we een sterke core unit nodig?

Simpel gezegd om onze wervelkolom te beschermen, rug te voorkomen en/of te verhelpen en om goed en efficient te kunnen bewegen met een sterk lichaam. Buikspieren kun je perfect trainen met core strength en stability oefeningen. Met deze oefeningen ontwikkel je niet alleen je rechte buikspieren, maar ook een aantal onderliggende buikspieren en je rug spieren. Deze spieren worden niet getraind en gebruikt bij oefeningen zoals de buikspier crunches en sit up's en bij buikspiermachines. Door deze trainingsmethode krijg je niet alleen sterke buikspieren maar een hele sterke romp; core unit.

Met core training train je onder andere de transversus abdominus, dit zijn de dwarse buikspieren en deze liggen onder de welbekende rechte buikspieren. De multifidus word ook getraind, dit is een belangrijk onderdeel bij core training. De multifidus is een bundel van spiervezels die begint bij je heilig been (bekken/heup) en helemaal langs je gehele wervelkolom doorloopt naar de 2e halswervel.

 

 

SWISS BALL TRAINING;

Effectieve training met de swiss ball zorgt onder andere voor sterke buikspieren en rugspieren; oftewel een sterke romp.

De swiss ball als onderdeel van de training is een vrij nieuwe vorm van training maar wel een die zeer effectief is! 

Door met de swiss ball te trainen krijg je sterke buikspieren, sterke onderrugspieren en sterke bilspieren maar door het onstabiele karakter van de swiss ball worden tijdens het trainen ook met name de houdingsspieren flink aan het werk gezet.

Met de swiss ball kun je dus veel verschillende oefeningen doen voor met name de buikspieren en onderrugspieren om naast kracht ook balans en coördinatie te trainen. Het trainen met de swiss ball voegt een extra dimensie toe aan de krachttraining en vergroot het atletisch vermogen van sporters. Nog een extra voordeel van de swiss ball is dat je een groot aantal oefeningen die je normaal gesproken op een fitness bank uitvoert ook kunt uitvoeren op een swiss ball; door het onstabiele karakter van de swiss ball spreek je nog meer spieren aan om je lichaam in balans te houden tijdens het doen van deze oefeningen.

 

 

ILLUSIE;

Hierboven zie je een 'voor' en 'na' foto van de beroemde rapper Usher, maar deze twee foto's zijn direct na elkaar genomen.

Je ziet hier hetzelfde lichaam (lees: buik) maar op een zeer verschillende manier in een tijdsbestek van enkele seconden!!

Deze foto's maken duidelijk hoe je voor de gek wordt gehouden door fabrikanten die reclame maken voor allerlei "wonder" producten en diensten.

 
 
PERSOONLIJK BUIKSPIER PROGRAMMA AANVRAGEN; O.A. TWEE TRAININGSSCHEMA'S

▪ Warming up schema

:

Stretch- en activatie oefeningen
▪ Trainingsschema 1 : Week 1 t/m 6
▪ Periodieke test : Na afloop van het eerste schema
▪ Trainingsschema 2 : Week 6 t/m 12
▪ Periodieke test : Na afloop van het tweede schema
▪ Evaluatie : Met PT Nijmegen

 

Bovenstaand programma bestaat uit twee trainingsschema's en is gericht op het ontwikkelen van een sterk lichaam met een goede rechte houding en een sterke romp; Beide trainingsschema's bestaan uit effectieve oefeningen die zorgen voor sterke buikspieren en sterke rugspieren, kortom een sterke romp voor een sterk lichaam.

Dit programma bevat geen nutteloze crunches en sit up's die zeer slecht voor je wervelkolom zijn en deze oefeningen zorgen zeker niet voor de gewenste resultaten.

 

Een effectieve trainingsmethode

Doeltreffende en resultaatgerichte oefeningen voor de rugspieren en buikspieren

Een perfecte en sterke lichaamshouding

Een sterke basis waar de (explosieve) bewegingen beginnen

Sterke buikspieren

Sterke onderrugspieren

Géén honderden nutteloze crunches en sit up's.

Een duidelijke uitleg inclusief duidelijke foto's en plaatjes

 

Periodiseren; elke 6-8 weken voor blijvende resultaten!
Voor blijvende resultaten is het heel belangrijk om elke 6-8 weken een nieuw en/of aangepast trainingsschema te volgen; wanneer je dit niet doet en je gaat gewoon verder met de trainingen dan zal je lichaam zich aanpassen aan het schema. Het huidige trainingsschema met de daarbij behorende belasting en oefeningen zijn géén uitdaging meer voor het lichaam en daardoor zal dit schema niet verder zorgen voor nog meer resultaat! Dit proces heet periodiseren en een goede periodisering zal zorgen voor de gewenste blijvende resultaten; dit is de sleutel tot succes. Daarnaast is het ook belangrijk om elke keer technisch moeilijkere oefeningen te nemen zodat de spieren steeds sterker worden en nog beter leren om samen te werken waardoor de spiercoördinatie zal verbeteren. Het nieuwe schema moet het vorige schema op een logische manier opvolgen zodat er continu een vooruitgang geboekt kan worden. Het lichaam krijgt zo elke keer weer een nieuwe uitdaging!

 

Er kan een schema worden opgesteld met oefeningen die je in de sportschool kunt uitvoeren of er kan een trainingsschema worden opgesteld met oefeningen die je allemaal thuis kunt doen, zonder gebruik te maken van hulpmiddelen of toestellen.

De trainingsschema's zijn zeer duidelijk door het gebruik van foto's en/of illustraties en bij elke oefening staat een goede uitleg.

 

 

Persoonlijk trainingsschema;

Buikspiertraining

€ 25,00

 

incl. b.t.w. & verzendkosten

 

 

Bestelwijze van het persoonlijke trainingsschema:

Klik op bovenstaande bestel button of stuur een e-mail naar info@pt-nijmegen.nl waarin u aangeeft dit programma te willen bestellen.

Ik zal dan zo snel mogelijk contact met u opnemen voor het opstellen van het programma; waarna u binnen 2-3 dagen het programma zal ontvangen.

 

Het trainingsschema word opgestuurd per post en u ontvangt het schema per e-mail in .pdf formaat.

Mocht u nog vragen hebben of wilt u eerst advies dan kunt u met deze vragen ook terecht bij PT Nijmegen.

 

Klik hier om vanuit België een trainingsschema aan te vragen; 

   

 

© PT NIJMEGEN - INFO@PT-NIJMEGEN.NL