SPIERACTIVATIE OEFENINGEN;


 

 


MAT is een trainingssysteem dat ontwikkeld is om de balans te herstellen en het functioneren van het menselijk lichaam te verbeteren. Als een spier te strak wordt (hypertoon) of te zwak (geremd) kan dit invloed hebben op het functioneren en de beweging (Range of Motion; ROM) van het gewricht dat gekruist wordt. Het fundamentele principe van MAT is dat gespannen spieren een vorm zijn van bescherming in het lichaam en dit ondergeschikt is aan spierzwakte. Bijvoorbeeld, als een bepaalde spier vast blijft zitten in een gespannen of verkorte positie, verandert dit het vermogen van die spier om effectief kracht te produceren of te reduceren, wat kan leiden tot veranderingen in de beweging van het gewricht en mogelijke blessures. Roskopf vergelijkt de effecten van gespannen spieren met het lopen over ijs. “Als iemand over ijs loopt, heeft diegene verkorte bewegingen met een beperkte ROM om stabiliteit te verzekeren en het vallen op een gladde ondergrond te voorkomen,” legt Roskopf uit. “Als spieren te gespannen raken, hebben ze hetzelfde effect, wat de bewegingen van het gewricht beperken. Dit is een mogelijke reden voor blessures.”
Een strakke spier krijgt niet de juiste sensorische motorische feedback van het zenuwstelsel, waardoor de andere spieren waar de spier mee samenwerkt hun lengte en proprioceptie in rust aanpassen. Volgens het onderzoek van Roskopf, als spieren hypertoon worden de spoeltjes (intrafusale spiervezels) die lengte aanvoelen slap, waardoor de geleverde sensorische feedback wordt beperkt. Roskopf vergelijkt dit met een accukabel die losraakt in een automotor. “Als de kabel losraakt, zal de auto de lading niet effectief geleiden om de motor te starten,” legt hij uit. Het doel van MAT testen en trainingen is het identificeren van spieren die niet in staat zijn om voldoende kracht te produceren en om optimale spierfunctie en daarmee de gewrichtsbeweging te herstellen.
De beperking van een spier, of het onvermogen om de juiste kracht te produceren wanneer nodig, kan gerelateerd zijn aan verminderde communicatie tussen die individuele spier en het centrale zenuwstelsel (CZS). Externe stressoren zoals overbelasting, beperkte bewegingsmechanismen of trauma kunnen de functie van een bepaalde spier beïnvloeden. Als een spier overbelast raakt, resulteert dit in een veranderd feedbackmechanisme tussen die spier en het CZS. Veranderingen in sensorische receptie van spieren kan leiden tot een verminderd vermogen om de juiste kracht te genereren om te bewegen of een gewricht te stabiliseren. Als een spier niet de juiste communicatie ontvangt van het CZS, kan dit posities van gewrichtsinstabiliteit veroorzaken wat blessures met zich kan meebrengen.

 

Wat is een beperking?

 

Een beperking is nog geen blessure!

 

 

 


 

 
 

   

 

© PT NIJMEGEN - INFO@PT-NIJMEGEN.NL