Cardio training

  Hoge vetverbranding

  Voedingsschema

  Energiebehoefte

  Hoge stofwisseling

  Paleo dieet

  Eiwitten; bouwstof

  Koolhydraten; energie

  Vetten; onmisbaar

 

 

 
 

 

 

 

                                                 »»

RODE WIJN;


 


 

De wonderlijke kracht van de godendrank rode wijn;
Rode wijn heeft een heilzame en geneeskrachtige werking op ons lichaam tenminste als men niet overdrijft in het drinken ervan, maar ja dat is met bijna alles zo, teveel is nooit goed. Rode wijn is een drank die door zijn aroma-, kleur-, geur- en smaakeigenschappen als genotmiddel overal ter wereld gedronken wordt. De gezondheidsbevorderende eigenschappen van rode wijn zijn sinds decennia bekend, zelfs al bij de oude Grieken en de Romeinen kende men de heilzame werking van rode wijn. Men mag met zekerheid stellen dat het dagelijks drinken van enkele glazen rode wijn de kans op hart- en vaataandoeningen vermindert. Als we kijken naar het zogenaamde ”Franse paradox” dat bv. de gemiddelde Fransman een veel hogere bloeddruk en meer cholesterolwaarden in zijn bloed heeft dan de gemidddelde Amerikaan, er niettegenstaande deze vaststellingen er minder sterfgevallen zijn in Frankrijk dan in de States ten gevolge van hart- en bloedvaataandoeningen. Voedingsdeskundigen verklaren deze tegenstrijdigheid door het feit dat de Fransman dagelijks enkele glazen rode wijn consumeert tegenover de Amerikaan, ook zullen natuurlijk de eetgewoontes van de fransen en italianen, zoals veel gebruik van olijfolie en verse groenten, een rol spelen in dit fenomeen.
 

Een soepele prostaat
Uit onderzoek onder 30.000 gezondheidsmedewerkers blijkt dat mensen die wijn drinken 70 procent minder kans hebben op prostaatkanker.
 
Een oersterk hart
Rode wijn beschermt tegen hart- en vaatziekten; de alcohol in wijn draagt ertoe bij dat bloedvaten gezond blijven en minder snel dichtslibben.
 
Minder kans op kanker
Het positieve effect van wijn op hart- en vaatsysteem is bekend. Nu blijkt dat de wijndruif ook een beschermende functie heeft ter voorkoming van kanker. Op de buitenkant van de druif komt een schimmelcomponent voor, resveratrol, die bij muizen een sterk remmende werking blijkt te hebben op het ontstaan van kanker.
 
Geen dementie
Bij een Frans onderzoek is aangetoond dat wijndrinken dementie kan voorkomen. Van een grote groep 65-plussers uit de omgeving van Bordeaux werd 3 jaar lang het eet- en leefpatroon gevolgd. Vergeleken met de niet-drinkers bleek de kans op het krijgen van dementie bij de wijndrinkers maar liefst 80% lager te liggen.
 
Jofele nieren
Amerikaans onderzoek toont aan dat wijndrinkers 40 tot 60% minder kans hebben op nierstenen.
 

Een sterke maag
Wijndrinkers hebben 25 procent minder kans op ontstekingen aan de twaalfvingerige darm en aan het maagslijmvlies.
 
Snelle hersenen
Onderzoeken in Amerika, Engeland en Spanje kwamen allemaal op hetzelfde uit: wijndrinken vermindert, sterker nog, halveert de kans op een herseninfarct. Het drinken van wijn gaat het verkalken en afsterven van bloedvatweefsel in de hersenen tegen.
 

 

Resveratrol
Resveratrol is een antioxidant die van nature voorkomt in druiven, rode wijn, moerbijen, pinda’s en de duizendknoop. Als polyfenol en antischimmel bestandsdeel van druiven en rode wijn wordt resveratrol vaak in verband gebracht met de goede gezondheid van de Fransen, ondanks een dieet hoog in vet en in wijn (Franse Paradox).

Aan de universiteit van Ulm is met menselijke cellen (in tegenstelling tot eerdere onderzoeken die met muizen werden uitgevoerd) bewezen dat Resveratrol er voor zorgt dat zogenaamde pre-vetcellen niet omgezet worden naar daadwerkelijke vetcellen, en dat vet minder snel wordt opgenomen. Ook blokkeert resveratrol de productie van twee cytokinen; stoffen die mogelijk obesitas-gerelateerde ziekten veroorzaken zoals diabetes en adervernauwing.
Daarnaast zorgt resveratrol voor een verhoogde aanmaak van een bepaald eiwit dat er om bekend staat hartaanvallen te voorkomen.

Helpt bij overgewicht
Geeft meer energie
Verhoogt de vitaliteit
Goed voor hart en bloedvaten
Goed voor de bloeddruk
Goed voor het zenuwstelsel
Beschermt tegen ouderdomsverschijnselen
Ondersteunt de stofwisseling
Ter bescherming tegen vrije radicalen
Antioxidant en celbeschermend

 

Resveratrol, een stof in rode druiven en daarom ook in rode wijn, zorgt er voor dat er minder vetcellen aangemaakt worden in je lichaam, en verkleint bovendien bestaande vetcellen. Dit blijkt uit een Duits onderzoek naar de stof. Mogelijk kan Resveratrol in de toekomst gebruikt worden als de basis van een middel tegen obesitas.
 

   

 

© PT NIJMEGEN - INFO@PT-NIJMEGEN.NL