[warming up]  [SQUAT & deADLIFT]  [posterior chain]

 

[lower crossed syndrome]  [bilspieren]  [heupspieren]  [hamstrings]

 

 
 
 
 
Home > Start here > Stuff you should read > Listen to your trainer                                                    
 
 

 

 

  Rompspieren homepage
  Buikspiertraining

  Stop met sit up's! 

 ▪ Schuine buikspieren

 ▪ Beste buikspier oefening

 ▪ Sterke rugspieren

 ▪ Swiss ball training

MORE ON CORE; Pillar strength / de centrale as


 

 

De core unit heb ik uitvoerig besproken maar wanneer we nog een stap verder gaan dan komen we uit bij pillar strength. Dit is de basis van alle bewegingen en bestaat uit heup-, core- en schouderstabiliteit. Deze drie gebieden vormen een centrale as van waaruit bewegingen worden gemaakt en in dit geval is stabiliteit leveren het belangrijkste aspect en niet de mobiliteit.

 

Hierboven zie je een zeer goed voorbeeld van een effectieve oefening waarbij je gebruik moet maken van het pillar strength systeem.

De heup, core unit en de schouders moeten zorgen voor stabiliteit terwijl je een beweging moet maken vanuit de schouder.

Hoe werkt pillar strength;

Het is onmogelijk om de armen en benen efficiŽnt en krachtig te bewegen wanneer deze niet vastzitten aan iets wat sterk, solide en stabiel is.

Alle spieren die verbonden zijn met de heup, torso en schouders zorgen voor de "fundering" en dit kun je zien als de centrale as van waaruit bewegingen plaats vinden en beginnen. Als deze gebieden goed op ťťn lijn zitten, kun je energie efficiŽnter door je lichaam overdragen, waardoor je meer kracht kunt produceren met minder vermoeidheid.
 


Wanneer het lichaam niet beschikt over een sterke centrale as dan is er uiteraard een grote kans op blessures. Dit gebeurd aanzienlijk vaak

door middel van een kettingreactie die begint bij de onderrug, vervolgens afdaalt naar de knieŽn en enkels, en tenslotte weer omhoog gaat naar de nek, schouders en ellebogen. Om dit te voorkomen (en voor resultaat) is het veel effectiever om in de natuurlijke bewegingen van het lichaam (planes of motion) te trainen/bewegen. Het lichaam werkt als een geheel en alle constructies van het lichaam zijn aan elkaar verbonden. Als je je grote teen stoot dan heeft dit invloed op de knieŽn, en uiteindelijk ook op de schouders.

Waarom is pillar strength zo belangrijk?

Het spiersysteem van het menselijk lichaam is zowel complex als eenvoudig en bestaat uit een reeks van musculaire en fasciale banden die naadloos werken en efficiŽnt bewegingen kunnen produceren. Helaas zorgen veel trainingsprogrammaís, zonder dat je dit weet, voor meer schade dan resultaat! De verkeerde oefeningen zorgen juist voor een onbalans van spieren en inefficiŽnte bewegingspatronen die dit zeer gecoŲrdineerde besturingssysteem waar we mee geboren zijn zullen verstoren. Het lichaam zal zich ook aan verkeerde bewegingspatronen aanpassen alleen zal dit op den duur leiden tot blessures en klachten, veelal chronisch van aard.

Trainingen die gebaseerd zijn op bodybuilding zien de lichaamsbouw als een reeks onderdelen en de meeste mensen denken dat bewegingen beginnen bij de armen en/of benen. Als we ergens naar reiken om iets te pakken of als we een stap voorwaarts doen, zien we deze bewegingen als het begin terwijl dit juist het eindresultaat is; we hebben ergens naar gereikt en daarom hebben we onze armen gebruikt.
 

Is deze benadering juist?

 

Niet helemaal Nee!

 

Bewegingen beginnen altijd bij het centrum van het lichaam, de kerngebieden van de torso, de core unit. Daarom refereren we naar de torso als de centrale as. Het is het structurele centrum van beweging en leven. De manier waarop we deze as onderhouden, de uitlijning en de functie, correleert direct met de gezondheid van onze organen en de rest van ons lichaam. Alles hangt met elkaar samen!

Een sterke en perfecte lichaamshouding begint altijd bij de centrale as van het lichaam en niet bij de armen en/of benen. Als je de drie elementen van de centrale as (schouder-, core- en heupstabiliteit) kunt beheersen, zowel tijdens het sporten als in dagelijkse bewegingen, neem je een grote stap in de richting van een sterk lichaam en een gezonder leven.
 


Deze oefening (lateral bridge with cable row) vereist enorme stabiliteit in de gehele centrale as. De weerstand zal je helpen om te leren hoe je je dit kan beheersen. Voordat je dit probeert, zou je in staat moeten zijn om een lateral pillar bridge 30 seconden aan te houden.
 

Het anti-verouderingseffect.

Denk eens aan de manier waarop beweging zich ontwikkelt bij babyís. Ze bewegen op hun rug, totdat deze actie ze op een dag in staat stelt om te rollen, wat de beweging van het overkruisen van de heup in gang zet. Ze zullen al snel kunnen kruipen, staan en uiteindelijk lopen. Met iedere stap realiseren ze zich hoe ze hun lichaam moeten stabiliseren.

Veroudering keert dat proces om en daardoor verliezen veel mensen het vermogen om te hurken en het behouden van balans waardoor ze een slechte houding ontwikkelen. Uiteindelijk verliezen ze het vermogen om te staan, waardoor ze alle fundamentele bewegingspatronen die ze als peuters hebben ontwikkeld, verliezen. Maar in plaats van toe te geven dat dit een onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden is, zou je ouder worden moeten zien als een proces waarmee deze bewegingen naar nieuwe niveaus worden getild.

Door effectieve oefeningen op te nemen in je trainingsprogramma, zul je je lichaam tot het hoogste niveaus van prestatie en bewegings-vaardigheden tillen, door jezelf uit te dagen om flexibeler en stabieler te worden, wat leidt tot het verdere en evt uitstel van de regressie

van het ouder worden.

 

   

 

© PT NIJMEGEN - INFO@PT-NIJMEGEN.NL