▪ Stop met sit up's! 
 ▪ Schuine buikspieren
 ▪ Beste buikspier oefening?
  Effectieve buikspiertraining!
 ▪ Ab-wheel; zeer effectief 
 ▪ Swiss ball training
 ▪ Onzin over buikspiertraining
 ▪ Core strength training
 ▪ Ontwikkel sterke rugspieren
 ▪ Voeding & voedingsschema

KRACHT EN EXPLOSIVITEIT;


 

 

 

Oefeningen voor explosiviteit worden veelal door topsporters gedaan maar niet door de "gewone" sporter ...

 

Waarom niet ... ?

 

Vaak wordt er gehandeld uit onwetendheid, je ziet niemand in sportscholen plyometrische oefeningen doen, dus zal het ook wel niet goed zijn!

De twee meest voorkomende doelstellingen zijn sterker worden i.c.m. spiermassa opbouwen en afvallen waarbij nog steeds de meeste sporters denken dat je hiervoor alleen met zware gewichten moet trainen en dat er veel cardio gedaan moet worden. Gelukkig bestaan er veel meer trainingsvormen en juist door het combineren van meerdere trainingsvormen bereik je sneller je doelstellingen en wordt je een veel sterkere sporter. Wanneer je spiermassa wilt opbouwen of als je sterker wilt worden dan betekend dit niet altijd dat je steeds meer gewichten moet gaan gebruiken! Er zijn meerdere mogelijkheden om deze doelstelling te behalen en juist de combinatie van verschillende trainingsmethoden zorgen voor mooie resultaten; plyometrische training is daar een goed voorbeeld van. Deze oefeningen zullen ervoor zorgen dat je sterker word en meer spiermassa kan opbouwen. Om sterker te worden moet je altijd op een hoge intensiteit trainen, maar dit wil niet zeggen dat je altijd maar zwaarder en zwaarder moet trainen wat betreft het aantal kilo's! Het heeft op een gegeven moment ook geen zin om het aantal kilo's alsmaar te blijven verhogen wanneer de oefeningen te makkelijk zijn geworden. Waarschijnlijk ben je op dat moment ook al veel te lang op dezelfde manier aan het trainen ....

 

Te eenzijdige trainingen en verkeerd bewegen zorgen voor een slecht functionerend lichaam;

 

Vertical jump

Medicine ball standing woodchop/twist

 

Er zijn drie richtingen waarin het lichaam kan bewegen en op deze manier moet je ook de trainingen opstellen, helaas komt dit niet veel voor.

Bewegingen van voor naar achter zijn het meest bekend en worden in de sportscholen veel gedaan. Je moet hierbij denken aan oefeningen als de benchpress, de squat en de biceps curl's. Dit zijn bewegingen in het sagitale vlak. Daarnaast zijn er nog de zijwaartse oefeningen in het frontale vlak en deze worden al veel minder gedaan. Je moet hierbij denken aan side lunges en de lateral shoulder side raises. Tenslotte zijn er nog de oefeningen met rotatie in het transversale vlak en helaas worden hier weinig tot geen oefeningen voor gedaan. Je kunt hierbij denken aan medicine ball woodchop's, zie hierboven foto 2. Voor een sterk en compleet lichaam moet je oefeningen doen in alle bewegingsvlakken, maar daarnaast zijn er ook de oefeningen voor explosiviteit, conditioning en core strength.

 

Medicine ball slam's Kettlebell swing's

 

De doelstelling van de meeste sporters is gericht op een sterk lichaam waarbij vooral het visuele aspect heel belangrijk is, maar om dit te behalen wordt veelal op de verkeerde manier getraind. Over het algemeen laten mannen zich teveel leiden door bodybuilders en door het visuele aspect, daardoor worden teveel oefeningen voor de borstspieren, schouderspieren en buikspieren gedaan. Wanneer je goed kijkt dan zie je dat dit allemaal oefeningen zijn die je voor je lichaam doet maar daardoor krijg je een verkeerde lichaamshouding. Je ziet dan ook veel mannen met naar voren gedraaide schouders waardoor ze een kromme lichaamshouding met een bolle rug krijgen. Deze oefeningen zijn de zgan. push oefeningen. Daarnaast is er veel te weinig aandacht voor de explosiviteit, de rompspieren, rotatietraining en oefeningen van onder naar boven, bijvoorbeeld de swing oefeningen. Deze oefeningen krijgen van bijvoorbeeld bodybuilders geen aandacht omdat deze in hun ogen niet belangrijk zijn maar spieren zijn ook gemaakt voor snelheid en explosiviteit. Dit zal verloren gaan als je de spieren hierin niet blijft trainen en aanspreken, daarom zijn de oefeningen voor explosiviteit zeer belangrijk. Door deze oefeningen wordt je sterker en sneller, eigenschappen waarover je steeds minder zal beschikken wanneer je alleen krachttraining met gewichten doet. Ik zie veel krachtsporters die steeds houteriger gaan bewegen en over hele stijve spieren beschikken waardoor de flexibiliteit en mobiliteit van het lichaam steeds meer verloren gaat en dit zal ook leiden tot blessures.

 

Het is van groot belang om een aantal (sport)specifieke oefeningen in jouw trainingschema te integreren. Dit zijn de perfecte oefeningen om  lichaamskracht en prestaties te verbeteren. Je traint meerdere spiergroepen tegelijk, daardoor leren de spieren om goed samen te werken (inter-musculaire coördinatie) en daardoor word je lichaam (spieren) veel sterker en explosiever. Zoals gezegd word er door de meeste sporters veel te veel getraind als een bodybuilder. Wanneer je spiermassa wilt opbouwen of als je sterker wilt worden dan betekend dit zeker niet dat je alleen maar met gewichten moet trainen en deze steeds blijven verhogen!

Plyometrische oefeningen zullen ervoor zorgen dat je sterker word en meer spiermassa kan opbouwen als dat je doelstelling is.

Om sterker te worden moet je altijd op een hoge intensiteit trainen, maar dit wil niet zeggen dat je altijd maar zwaarder en zwaarder moet trainen wat betreft het aantal kilo's. Het heeft op een gegevens moment ook geen zin om het aantal kilo's alsmaar te blijven verhogen wanneer de oefeningen te makkelijk zijn geworden. Waarschijnlijk ben je op dat moment ook al veel te lang op dezelfde manier aan het trainen.

wat betreft het gewicht, wel moet de uitvoering altijd perfect zijn!

 

Bookmark and Share

   

 

© PT NIJMEGEN - INFO@PT-NIJMEGEN.NL