[warming up]  [CORE STRENGTH & STABILITY TRAINING]  [HET BEGRIJPEN VAN DE BUIKSPIEREN]

 

[lower crossed syndrome]  [DE ONDERRUG]

 

 
 
 
 
 
 

CORE STRENGTH & STABILITY TRAINING;

BUIKSPIEREN, RUGSPIEREN, HEUPSPIEREN EN DE BILSPIEREN


 

 

Iedereen wil sterke buikspieren, een platte buik met uiteraard de blokjes maar dit is het probleem:
 
Het blijven hangen in oude en achterhaalde trainingsmethoden in plaats van het accepteren van nieuwe informatie die bewegings-wetenschappers hebben ontdekt en willen delen!!
 
Benadering is verkeerd!

 

Bijna alle sporters trainen deze spieren op de verkeerde manier, op de eerste plaats vanwege de verkeerde kennis maar juist ook door het gebrek aan kennis. Voordat je deze spiergroep gaat trainen moet je goed begrijpen wat de rectus abdominus is en wat de primaire functies van de rectus abdominus zijn anders kun je deze buikspieren niet op een effectieve manier trainen!
 
Het is tijd dat sporters eindelijk de juiste informatie krijgen en daardoor gaan beseffen hoe je deze spieren op de meeste effectieve manier kunt aanspreken en trainen!


     

 

De buikspieren zijn onderdeel van de core unit en moeten door middel van core strength & stability oefeningen aangesproken worden. Daarnaast is het belangrijk om compound oefeningen te doen. Dit zijn oefeningen waarbij je gebruikt maakt van losse materialen als halters, dumbbells, kettlebells en medicijn ballen. Je gebruikt hierbij zoveel mogelijk spiergroepen tegelijkertijd waarbij de core unit (rompspieren) veel kracht moeten leveren. Tegelijkertijd moeten deze spieren ook zorgen voor stabiliteit en het weerstaan van kracht.

 

De core unit leg ik altijd uit als zijnde een soort van “doos” met het borstbeen aan de bovenkant, de spieren van de bekkenbodem en heupen aan de onderkant, de buikspieren aan de voorkant en de spinale erectoren en bilspieren aan de achterkant. Verder is core stabiliteit (core stability) echter een zeer ruim begrip. Experts zullen aanvoeren dat je de core stabiliteit nooit kunt definiëren of meten.

Hier ben ik het niet mee eens! Misschien is core stabiliteit niet het beste woord en misschien kunnen en moeten we specifieker zijn. We zouden “bekken” stabiliteit, “lumbale” stabiliteit of zelfs torso stabiliteit kunnen zeggen, maar ik kies ervoor om de term core stabiliteit te gebruiken, omdat het de meest bekende term is.

Voor een algemene definitie is core stabiliteit het vermogen om de core/torso/pelvis op een bepaalde, bij voorkeur neutrale positie vast te zetten en deze houding vast te houden en tegelijkertijd beweging veroorzaakt door de extremiteiten tegen te gaan.
 

Bij stabiliteitstraining is het moeilijk om het belang ervan tegen te spreken. Zelfs een vluchtige blik op het onderzoek toont aan dat een gebrek aan stabiliteit kan leiden tot een scala aan problemen aan de onderrug en onderste extremiteiten.

 

Een goede mobiliteit en sterke rompspieren vormen de basis van een sterk lichaam!

 

Waarom zijn goede motorische vaardigheden (flexibiliteit en mobiliteit) in combinatie met sterke rompspieren zo belangrijk?

 

De kans op een blessure wordt heel erg klein en het wordt daarbij mogelijk om daadwerkelijk tot betere prestaties te komen.

Sneller worden, meer kracht en explosiviteit verkrijgen zijn moeilijk te realiseren als een speler niet beschikt over deze eigenschappen!!

 

Meer explosiviteit, kracht, snelheid en wendbaarheid is mogelijk door het krijgen van sterke rompspieren en een goede mobiliteit!

De rompspieren moeten sterk en krachtig zijn omdat alle explosieve bewegingen beginnen vanuit de romp van je lichaam.

Daarnaast is het belangrijk om over een goede flexibiliteit en mobiliteit te beschikken zodat je lichaam zeer efficiënt kan bewegen.

De kans op een blessure is hierdoor erg klein en je lichaam heeft een sterke en solide basis van waaruit bewegingen kunnen plaatsvinden.

Het meest bekende onderdeel van de rompspieren zijn de rechte buikspieren ook wel bekend als de blokjes maar dit zijn nu net de buikspieren waar je als sporter niet zo heel voordeel van zult hebben; het gaat in principe net om alle andere rompspieren! Om toch de buikspieren te trainen worden veelal de sit up's gedaan maar deze oefeningen zijn zeer slecht voor je wervelkolom en leveren totaal geen resultaat op, zeker niet voor een sporter die als doelstelling heeft om meer explosiviteit, kracht en snelheid te krijgen; deze oefeningen moet je niet meer doen!!

 
 

 
 
 

INTRODUCTIE in CORE STRENGTH & STABILITY TRAINING

Elke beweging van 't lichaam begint vanuit de core

 

Wat is core strength training, wat juist niet en waarom is dit zo'n belangrijk onderdeel?

 

Elke beweging van het lichaam begint vanuit de rompspieren, that's why it is so important. Hoe sterker de rompspieren des te sterker zullen de bewegingen van de armen en benen zijn. Tegelijkertijd zorgen sterke rompspieren ook voor een goede en rechtopstaande houding waardoor de kans op een blessure kleiner wordt. 

 

Een sterke en goed functionerende romp is van groot belang voor een sterke lichaamshouding en goede (sport)prestaties. Het is dus van groot belang om een sterke romp te hebben, die zowel voldoende stabiliteit als mobiliteit biedt. De spieren waaruit de romp (core unit) bestaat stabiliseren de wervelkolom vanaf je bekken helemaal tot aan je nek en schouders. Deze spieren zorgen dat de armen en benen explosieve bewegingen kunnen maken.

 

Alle explosieve bewegingen beginnen vanuit de core unit en nooit vanuit de armen en/of benen zelf. Vlak voor elke beweging vanuit de armen en/of benen moeten de core spieren zichzelf aanspannen en zorgen voor stabiliteit in je lichaam. Als deze spieren niet sterk genoeg zijn of niet voldoende ontwikkeld zijn gaat het aanspannen te langzaam.

 

Zonder sterke rompspieren kun een sterk lichaam vergeten!

 

[lees meer ...]

 
 

 
 
 

DE CORE UNIT; Core strength & sTABILITY training

 

Het lichaam is gemaakt om te bewegen maar doordat we veel tijd zittend en liggend doorbrengen ontwikkelen we een verkeerde en slechte lichaamshouding, meestal zonder dat we het zelf in de gaten hebben! Om dit tegen te gaan en/of te herstellen is core strength & stability training onmisbaar en cruciaal om resultaat te behalen m.b.t. een sterk lichaam zonder blessures!

 

Core strength training zorgt voor een sterke lichaam van waaruit alle (explosieve) bewegingen beginnen, een perfecte en sterke lichaamshouding, sterke buikspieren en sterke (onder)rugspieren.

 

Door het trainen van de core spieren word je hele lichaam sterker, je krijgt er een goede houding van en er komt veel minder druk op je wervelkolom te staan, dit verminderd rugklachten of zal rugklachten voorkomen!

 

[lees meer ...]

 
 

 
 
 

CORE STRENGTH & STABILITY TRAINING;

PERSOONLIJK TRAININGSSCHEMA AANVRAGEN

 

Core strength training is een heel belangrijk onderdeel omdat elke beweging van het lichaam vanuit de rompspieren begint. Daarnaast zorgen de rompspieren voor een goede en sterke lichaamshouding en voor het voorkomen van blessures, ondere meer de veel voorkomende rugklachten.

 

Core strength & stability training bestaat uit effectieve oefeningen die de rompspieren aanspreken en dit zijn absoluut niet de bekende en traditionele oefeningen voor de buikspieren.

 

Helaas wordt er nog steeds teveel aandacht besteed aan het direct trainen van de buikspieren en hierdoor ontstaat een te eenzijdige training! Hierdoor ontstaat niet alleen een verkeerde lichaamshouding maar ook ontstaan hierdoor de rugklachten of de rugklachten worden erger als er al sprake is van rugklachten. Bovendien is er in de meeste gevallen ook geen resultaat m.b.t. de buikspieren. Voor sterke buikspieren moet je ook core strength training doen.

 

Bij PT Nijmegen kunt u terecht voor een persoonlijk core strength & stability trainingsschema. Dit programma wordt na overleg persoonlijk voor u opgesteld en is gericht op het ontwikkelen van een sterk lichaam met een goede rechte houding en sterke rompspieren. Het schema bestaat uit effectieve oefeningen die zorgen voor sterke buikspieren en sterke rugspieren, kortom een sterke romp voor een sterk lichaam. Uiteraard bevat dit trainingsschema geen nutteloze crunches en sit up's die zeer slecht voor de wervelkolom zijn en deze oefeningen zorgen zeker niet voor de gewenste resultaten.
 

[lees meer ...]

 

 

 
 
 

MORE ON CORE, PART I

 

Heb je genoeg van de gebruikelijke buikspieroefeningen als sit up's crunches, leg lifts en weighted side bends?

 

Zo ja, dan is dat een goede zaak!

 

Deze oefeningen zullen eerder tot blessures (rugpijn) leiden dan tot een solide core.
 
Het afsluiten van trainingen met 4 tot 5 sets van traditionele buikspieroefeningen, vaak "geïsoleerde bewegingen" genoemd, werd gezien als een goede core training maar in realiteit functioneert het lichaam helemaal niet in isolatie.
 

In plaats daarvan moet je je lichaam zien als een enkele kinetische keten. Beweging wordt gecreëerd door de coördinatie van meerdere spiergroepen. Dus als je je core traint, focus dan op geïntegreerde bewegingen en niet op het isoleren van een bepaalde spier of spiergroep.

 

[lees meer ...]

 

 

 
 
 

MORE ON CORE, PART II; PILLAR STRENGTH

 

De core unit heb ik uitvoerig besproken en als we nog een stap verder gaan dan komen we uit bij pilar strength.

Dit is de basis van alle bewegingen en bestaat uit heup-, core-, en schouderstabiliteit. Deze drie gebieden bieden een centrale as van waaruit bewegingen worden gemaakt en in dit geval is stabiliteit leveren het belangrijkste aspect en niet de mobiliteit.
 
Hoe werkt pilar strength;
 
Het is onmogelijk om de armen en benen efficiënt en krachtig te bewegen wanneer deze niet vastzitten aan iets wat sterk, solide en stabiel is en dat is jouw basis. Alle spieren die verbonden zijn met de heup, torso en schouders. Als deze gebieden goed op één lijn zitten, kun je energie efficiënter door je lichaam overdragen, waardoor je meer kracht kunt produceren met minder vermoeidheid.Binnenkort meer info

 

[lees meer ...]

 

 

 
 
 

LOWER CROSSED SYNDROME ... BRON VAN ELLENDE

 

Veel mensen hebben het "lower crossed syndrome" en dit zorgt voor veel ellende in de vorm van blessures, vooral de rugklachten als nr.1 blessure komt in heel veel gevallen door dit syndrome.

 

Om het heel kort samen te vatten kun je zeggen dat bij het lower crossed syndrome de rompspieren totaal uit balans zijn. Het bekken is naar voren gekanteld, de hamstrings staan continu onder druk en de bilspieren gaan dit compenseren maar dit is niet de bedoeling en zal ook niet lang goed gaan!

 

Maar dit is zoals gezegd een korte en simpel gemaakte uitleg ...

 

Te zwakke bilspieren (gluteus) en buikspieren (abdominal) in combinatie met te strakke heupspieren (iliopsoas) en rugspieren vormen de oorzaak van vele blessures en dat spelers niet tot betere prestaties kunnen komen!

 

Aan de achterzijde van het lichaam zijn de bilspieren het grootste probleem want deze zijn te zwak en leiden (vaak) tot hamstring problemen. Wanneer we naar de voorzijde van het lichaam kijken dan zien we dat er sprake is van (te) zwakke en inactieve buikspieren.

 

De functie van de buikspieren is om het bekken statisch op de plaats te houden. Als deze spieren (te) zwak en geremd zijn, kan het bekken gaan kantelen. Daarnaast zijn er de overactieve spieren die continu op spanning staan. We beginnen aan de achterkant boven het bekken met de erectoren. Deze zijn gespannen en overactief. Aan de andere kant vinden we dat de heupflexoren (illiacus en iliopsoas) eveneens gespannen staan.

 

[lees meer ...]

 
 

 

 

 

MORE ON CORE, PART III; DE PROGRESSIE

BODYWEIGHT, WEIGHT, SWISS & MEDICINE BALL

 

De term "core unit" komt heel vaak voor en dat is niet voor niks. Het is belangrijk om te weten wat deze term inhoud zeker met betrekking tot de trainingen is dit van groot belang. Elke beweging van het lichaam begint vanuit de core unit en als deze spieren te zwak zijn dan kun je nooit een sterk lichaam ontwikkelen met een goede en sterke houding!

 

De bridge en side bridge zijn belangrijke en redelijk bekende oefeningen maar wat moet je doen als je deze oefeningen goed beheerst en een bepaalde tijd kunt aanhouden zonder dat het nog moeite kost??

 

[lees meer ...]

 
 

 

 

 

SMRT-CORE TRAINING;

SELF MYOFASCIAL RELEASE TECHNIQUE & CORE TRAINING

 

De SMRT-Core is een trainingsmethode die trigger point massage combineert met core strength training, waarbij gebruik wordt gemaak van de foam roller. Deze training zorgt zowel voor kracht als voor stabiliteit.

 
Self myofascial release technieken, core training en dynamische flexibiliteit worden gecombineerd in één functionele training. De training richt zich op het optimaliseren van controle vanuit de core en flexibiliteit in de in functionele ketens.
 

[lees meer ...]

 

 

 

 

 

LEARN THE HIP HINGE

 

De hip hinge is de meest belangrijke beweging die je goed moet kunnen beheersen, dit heeft ook te maken met het feit dat deze beweging (bijna) continu terug blijft komen bij vrijwel alle andere oefeningen waarbij je op de grond staat. De hip hinge is een flexie/extensie beweging die begint vanuit de heup waarbij sprake is van een voorwaartse verplaatsing van het gewicht. Simpel gezegd: "De heup beweegt naar achteren en tegelijkertijd buigt het bovenlichaam naar voren waarbij je een rechte rug moet houden en het hoofd moet in de neutrale houding blijven."

 

Deze acties bij elkaar maken de hip hinge een moeilijke beweging die vele sporters (helaas) niet beheersen!  

Ooit hadden we dus een perfecte houding met een rechte rug maar door verkeerd bewegen, eenzijdig/verkeerd trainen en het veelal zittende bestaan gaat de rechte rug verloren. Het (weer) bewust worden van een rechte rug is het eerste wat je moet doen.

 

[lees meer ...]

 

 

 
 
 

Sterke (onder) rugspieren ontwikkelen

en de rugklachten verhelpen & voorkomen.

  

Maar liefst 85% van de bevolking heeft wel eens last van rugklachten en dit is na de verkoudheid zowat de belangrijkste reden voor een bezoek aan de dokter/arts/fysiotherapeut. De groep die chronisch klachten heeft wordt steeds groter. Zwakke rompspieren met een verkeerde houding is in de meeste gevallen de oorzaak van deze rugklachten! Het is niet heel moeilijk om van rugklachten af te komen of om deze te voorkomen maar het is wel belangrijk om de juiste specifieke oefeningen uit te voeren maar meestal doen wordt in de sportschool net het verkeerde gedaan waardoor de klachten niet weggaan en zelfs alleen maar erger worden.

 

Rugklachten zijn 'absoluut' geen reden om niet meer te sporten .. 

 

In tegendeel, met de juiste oefeningen kunnen klachten voorkomen worden en zelfs afnemen.

 

Veelal wordt geroepen dat bij rugpijn, de buikspieren getraind moeten worden maar dit is een verkeerde interpretatie. Nog nooit heeft een onderzoek aangetoond dat het trainen van buikspieren leidt tot een vermindering van rugpijn. Het doen van crunches en sit-ups verergert, in het overgrote deel, van de rugpatiënten ook nog eens de pijn. Dat komt omdat bij het voorover buigen, de wervels de neiging krijgen om te schuiven. De sit-up is daarin erger nog dan de crunch. De rugspieren moet je zeker niet ontzien maar op de juiste manier belasten door effectieve oefeningen! De rugklachten ontstaan voornamelijk omdat we onze (onder)rug veelal verkeerd en extra zwaar belasten door ons zittende bestaan, terwijl het lichaam is gemaakt om te bewegen! Daarbij verricht de onderrug één van de zwaarste taken van ons lichaam: het dragen van het gewicht van je hoofd en romp.

 

[lees meer ...]

 
 

 
 
 

BULLETPROOF YOUR BACK; STERKE RUGSPIEREN

een goede en sterke lichaamshouding  is onmisbaar

  

De (te) zwakke spieren moeten sterker gemaakt worden door middel van core strength & stability training en de strakke spieren moeten door middel van spier activatie oefeningen en self myofacial release (foam roller) technieken weer over genoeg flexibiliteit kunnen beschikken!

 

Het is vooral van groot belang om de belang om de juiste balans tussen de rompspieren terug te krijgen.

 
Daarnaast is het zeker aan te raden krachttraining te doen bestaande uit effectieve en essentiële oefeningen. Dit is wel afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en huidige ervaring met krachttraining.

 

De bilspieren zijn de "motor" van je lichaam wat betreft bewegen en over het algemeen zijn deze bij de meeste sporters veel te zwak. Dit heeft te maken doordat we veelal een zittend/liggend leven leiden maar ook doordat de bilspieren niet getraind worden. Zelfs bij de sporters die in de sportschool trainen worden de bilspieren niet goed getraind. Dit heeft ook te maken met de opzet van de sportscholen waarbij de trainers niet over voldoende kennis beschikken en doordat de sportscholen tegenwoordig bestaan uit zeer moderne machines waar je wederom moet gaan zitten om de oefening uit te voeren! Hierdoor worden de bilspieren nooit sterker en omdat deze machines ook weer zorgen voor rugklachten kom je geen stap verder en worden de klachten vaak alleen maar erger.
 

[lees meer ...]

 
 

 
 
 

het begrijpen van de buikspiereN, DEEL 1

DE RECHTE BUIKSPIEREN; RECTUS ABDOMINUS (RA)

 

De rectus abdominus, ook wel de six-pack, is één van de meest besproken spiergroep ter wereld!

 
Iedereen wil sterke buikspieren, een platte buik met uiteraard de blokjes maar dit is het probleem:

 

Het blijven hangen in oude en achterhaalde trainingsmethoden i.p.v. het accepteren van nieuwe informatie die bewegingswetenschappers hebben ontdekt en willen delen.
 
De rectus abdominus is een grote spier die loopt van de xiphoid process (onderste stuk van borstbeen) en de onderste ribben naar het schaambeen aan de voorkant van het bekken. Het is belangrijk en interessant om te vermelden dat deze spier niet uit een stuk bestaat maar juist wordt verdeeld in kleinere secties waardoor de bekende blokjes ontstaan, maar meer hierover later in dit stuk.

 
Bijna alle sporters trainen deze spieren op de verkeerde manier, op de eerste plaats vanwege de verkeerde kennis maar juist ook door het gebrek aan kennis. Voordat je deze spiergroep gaat trainen moet je goed begrijpen wat de rectus abdominus is en wat de primaire functies van de rectus abdominus zijn anders kun je deze buikspieren niet op een effectieve manier trainen!

 

[lees meer ...]

 

 

 
 
 

HET BEGRIJPEN VAN DE BUIKSPIEREN, DEEL 2 

 

In het vorige artikel (het begrijpen van de buikspieren) heb ik mijn best gedaan om de ware rol van de core unit en de rectus abdominus uit te leggen (geen sit up’s en crunches) en waarom het belangrijk is om de core unit (rompspieren) op een meer functionele manier te trainen.

 

In dit artikel zal ik het wederom veel hebben over de flexie van de wervelkolom en hierboven kun je zien wat dit precies is. Het voorover buigen van de wervelkolom is flexie en het naar achteren buigen van de wervelkolom is een extensie. Met betrekking tot de buikspieren en de oefeningen als sit up's en crunches gaat het om flexie van de wervelkolom. De eenvoudige uitleg is dat er bij sit up's en crunches sprake is van een flexie van de wervelkolom!
 

[lees meer ...]    

 

 

 
 
 

Effectieve training voor de buikspieren 

 

Het trainen van de buikspieren is één van de meest populaire onderdelen van krachttraining maar tegelijkertijd bestaan hierover heel veel verschillende meningen en manieren van trainen. Daarbij bestaan ook nog de vele fabeltjes en misverstanden waardoor sporters nog steeds niet weten hoe je de buikspieren moet trainen.

 

Welke oefeningen moet je wel doen en welke niet??

 

De sit up's en crunches zijn nog steeds de meest populaire oefeningen maar het is al diverse malen wetenschappelijk aangetoond dat alle oefeningen waarbij een bolle rug ontstaat zeer slecht voor je wervelkolom en tussenwervel-schijven zijn. Daarnaast zorgen dit soort oefeningen niet voor resultaat maar juist voor een blessure en hierover bestaat geen twijfel meer. Er is geen ruimte meer voor discussie!

 

[lees meer ...]

 
 

 
 
 

WAAR EN WAAROM GAAT HET FOUT BIJ DE BUIKSPIEREN??  

 

Ik zou kunnen beginnen met het op noemen van alle oefeningen die je niet meer moet doen maar dan ben ik volgend jaar nog bezig! Daarbij is het heel belangrijk om eerst te beseffen wat er verkeerd gaat!
 
In de sportschool worden veel te veel oefeningen gedaan die direct op de buikspieren gericht zijn. Honderden, duizenden (nutteloze) herhalingen op allerlei verschillende buikspiertoestellen en het doen van buikspieroefeningen zoals crunches, sit up’s en twist’s.
 
Het resultaat is een pijnlijke onderrug en een stijve nek met de aantekening dat er totaal geen vooruitgang m.b.t. de buikspieren is.
 

[lees meer ...]  

 

 

 
 
 

De beste oefening voor de buikspiereN

EINDELIJK HET ANTWOORD, of toch nieT ... 

 

De meest gestelde vraag in de fitness branche ...

 

"Wat is de beste oefening voor de buikspieren?"
 
Het antwoord hierop is eigenlijk simpel: "De beste oefening voor de buikspieren bestaat niet!"
 
Toch vreemd dat je dit antwoord nooit te horen krijgt ... trainers zullen je na het stellen van deze vraag altijd direct een oefening geven/uitleggen waarvan zij inderdaad denken dat dit de beste buikspieroefening is ..... ??
 
Maar nogmaals ... de beste oefening voor de buikspieren bestaat niet!

  

[lees meer ...]  

 
 

 
 
 

To crunch or not to crunch?

Stop met oefeningen als sit up's & crunches!

 

De meest bekende en populaire oefeningen voor de buikspieren zijn tegelijkertijd ook één van de meeste slechte oefeningen voor je lichaam ... ??

 

Het gaat om de sit up's en de crunches. 

 

Deze oefeningen zijn een directe aanslag op de gehele wervelkolom en alle tussenwervelschijven.

 

Dit soort oefeningen veroorzaken vele rug- en nekklachten die uiteindelijk vaak chronische klachten worden.

 

Heel veel mensen hebben al last van (chronische) rug- & nekklachten en deze worden juist alleen maar erger gemaakt door dit soort oefeningen.

 

[lees meer ...]

 
 

 
 

 

SQUAT & DEADLIFT ...

ONMISBAAR VOOR STERKE BUIK- EN RUGSPIEREN!

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat basis oefeningen als de squat en de deadlift de buikspieren het beste activeren. Deze oefeningen zijn geen directe oefeningen voor de buikspieren maar deze moeten tijdens de squat en deadlift zorgen voor stabiliteit van het bovenlichaam en daardoor worden ze dusdanig veel aangesproken dat deze oefeningen één van de beste oefeningen voor de buik zijn.

 

Sterker worden, sneller worden, hoger springen en explosiever worden ... deze doelstellingen zijn niet haalbaar zonder de squat en deadlift! De squat en deadlift zijn onderdeel van de essentiele complexe basis oefeningen die je moet integreren in de trainingen!

 

Deze oefeningen zorgen voor een sterk lichaam met een goede mobiliteit en flexibiliteit.

 

Dit heeft mede te maken met de beweging en omdat er bij het uitvoeren van deze oefeningen zeer veel verschillende spiergroepen gebruikt worden. Zo leren de diverse spiergroepen van je lichaam om goed samen te werken (inter- en intra musculaire coördinatie). De squat en de deadlift zijn slechts twee voorbeelden van oefeningen die je absoluut moet doen wanneer je begint met trainen en van deze twee belangrijke basis oefeningen bestaan nog talloze variaties zodat je tot een steeds hoger trainingsniveau kunt komen. Deze oefeningen zijn tegelijkertijd één van de meest effectieve core strength oefeningen.

 

[lees meer ...]

 
 

 
 

 

SWISS BALL TRAINING & DE AB WHEEL

 

De swiss ball en de ab wheel zijn onmisbaar bij core strength & stability training.

 

Er bestaan zeer veel apparaten/materialen om de romspieren (buik- en rugspieren) te trainen maar 99% van deze apparaten is juist slecht voor het lichaam. Vooral de wervelkolom en de rugspieren worden veelal verkeerd belast wanneer je gaat trainen met deze apparaten. Veelal heeft dit te maken met het feit dat deze apparaten zich richten op het nabootsen van oefeningen als de sit up en crunch en met deze oefeningen moet je meteen stoppen!

 

De swiss ball is net als de ab wheel één van die zeldzame uitzonderingen, dit is wel een perfect hulpmiddel voor sterke rompspieren als onderdeel van core strength training. De ab wheel roll out is zelfs een compound oefening en ook één van de zwaarste oefeningen voor de rompspieren die er bestaat!

 

[lees meer ...]

 
 

 
 

 

PIRIFORMIS SYNDROOM & WHAT TO DO!

 

Een door triggerpoints verkorte en opgezwollen peervormige spier kan ook vele zenuwen en bloedvaten die uit het bekken komen, beknellen. Dit kan resulteren in een opgezet gevoel in billen, been, kuit, en voet. Bovendien kan een gespannen peervormige spier de geslachtszenuw beknellen, wat bij mannen impotentie en pijn in de geslachtsdelen kan veroorzaaken en bij zowel mannen als vrouwen pijn in het rectale gebied.

 

Men denkt dat een peervormige spier (zie hieronder) die bloedvaten en zenuwen die beknelt, verantwoordelijk is voor atrofiëring van bilspieren, dat wil zeggen dat een of beide billen 'wegkwijnen'.
 
Al decennia lang is deze groep van ischiassymptomen bekend als het "piriformis syndroom", alhoewel de oorzaak van het dikker worden van deze spier nooit goed begrepen werd. Ter behandeling van ischias werd de peervormige spier vaak vrijgemaakt door middels van een chirurgische ingreep. Verbazigwekkend genoeg wordt deze ingreep nog steeds uitgevoerd door chirurgen die niet op de hoogte zijn van de effecten van myofasciale triggerpoints.

 

[lees meer ...]

 
 

 

   

 

© PT NIJMEGEN - INFO@PT-NIJMEGEN.NL