[sterker worden 1.0]   [sterker worden 2.0]   [sterker worden 3.0]   [sterker worden door cardio]   [my number 1 rule]

 

 
 
 
 
Home > Start here > Stuff you should read > Listen to your trainer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10                               Search this website / Newsletter / Contact
 
 
 
 
 ▪ De beste manier ...
 ▪ Afvallen & krachttraining
 ▪ Effectieve vetverbr.
 ▪ Hoge stofwisseling
 ▪ High intensity interval tr.
 ▪ Waarom cardio training
  Tabata training
 ▪ Real cardio training

VOEDING ... HOE, WAT EN WAAROM?


 

 

Wat je moet weten;

 

Men praat vaak over voeding en gezond eten met betrekking tot afvallen, de six-pack, de bilspieren en spiermassa, maar ongeacht deze

doelstellingen moet de voeding altijd in orde zijn omdat er meerdere (belangrijkere) voordelen zijn!   

 

Gezonde en verantwoorde voeding zorgt dat het lichaam goed kan functioneren, zowel in het dagelijks leven als in de sport.

 

Gezonde en verantwoorde voeding helpt mee om de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten te verkleinen.

 

Verantwoorde voeding zorgt voor een goed werkend immuunsysteem, dat onophoudelijk bezig is met de bescherming van onze gezondheid.

 

Door een verantwoorde voeding is het verouderingsproces tegen te gaanen het voorkomen van klachten en (welvaart)ziektes is mogelijk!

 

Een gezonde voeding zorgt ook voor een beter humeur! Je wordt vrolijker en gelukkiger!

 

De voeding zou bij iedereen voor 80-90% gezond en verantwoord moeten zijn! 100% is niet realistisch en bovendien niet nodig!

 

Niet alleen om af te vallen maar ook met het oog op gezond en fit te blijven!

 

Dit is op een positieve manier te beïnvloeden door een structurele gezonde voeding! 

 


 

Trainen, rust en voeding zijn de drie pilaren voor het behalen van succes!

 

 

 

Deze moeten alle drie perfect in orde zijn maar wel in de juiste verhoudingen!

 

De trainingen krijgen over het algemeen de meeste aandacht maar de trainingen nemen maar één uur per dag in beslag en niet eens elke dag!

 

Wat je die andere 23 uur doet is minstens net zo belangrijk ... als niet belangrijker! En zeker de factor rust/herstel wordt onderschat! 

 

Ik ga géén monoloog houden om gezonde voeding te promoten want dit is bekende informatie.

 

Iedereen weet dat dit heel belangrijk is maar hoe ga je hiermee aan de slag?

 

Dit blijkt voor veel mensen de grote valkuil.

 

Waar gaat het fout?

 

 

Toch gaat er veel fout en verkeerd met betrekking tot de voeding ... maar waar gaat het precies fout en verkeerd? En waarom??

 

Op de eerste plaats raakt men de draad helemaal kwijt door alle informatie die er over voeding te vinden is. De ene diëtist roept dit, de andere

diëtist adviseert een 1000 kcal dieet, de personal trainer zegt weer iets anders en begint over het eten als de oermens (Paleo) en internet

geeft zoveel informatie dat het niet meer toe te passen is!

 

Dan is het moment daar ... men weet het niet meer!   

 

En nu?

 

De beste methode bestaat niet en je moet geen dieet volgen!?

 

Ramen dicht, geen Whatsapp, telefoon uit en verder lezen!

 

Wat is een goede en gezonde voeding??

 

Dit klinkt als een simpele vraag maar de praktijk wijst uit dat veel mensen dit eigenlijk helemaal niet weten ...

 

Iedereen praat over dit onderwerp en iedereen heeft een mening en overal hoor je de termen "gezond" en "verantwoord" maar wat is dat?

 

Wanneer iemand de hele dag groenten eet dan kun je niet ontkennen dat dit ongezond is maar toch is er geen discussie nodig om erachter te

komen dat dit ook niet een goede methode is! Maar wat is dan het antwoord? Er is geen beste manier van eten en er is ook niet één goede

methode maar er zijn zeker wel regels en richtlijnen die je kunt volgen op weg naar een gezonde en verantwoorde voeding met betrekking

tot jouw doelstellingen en/of persoonlijke omstandigheden.

 

Gezonde voeding is ...

 

Eat good food, less crap and eat "right" 80% of the time ...

 

De basisregels omtrent goede en gezonde voeding;

 

 

1) Eet zoals de natuur het bedoeld heeft (groenten, fruit, vlees, vis, noten en zaden)

 

2) Beperk de gluten- en zuivelinname (bijvoorbeeld granen, kaas en kwark)

 

3) Pas op voor de koolhydraten en met name de suikers

 

4) Eet vezelrijke en biologische voeding (groenten en fruit)

 

5) Mijd kunstmatige toevoegingen (de E-nummers)

 

6) Koop zoveel mogelijk producten zonder streepjescode

 

7) Kies voor de groenteboer, keurslager en natuurwinkel

 

Cookie monster know's best ??

 

 

Veel mensen weten dus tegenwoordig écht niet meer wat je nog wel mag eten en wat je niet moet eten. Er zijn zoveel “deskundigen” en

mensen die een mening verkondigen waarvan vaak niet te achterhalen is of deze mensen ook een echte achtergrond hebben waardoor ze

feitelijke kennis hebben of zomaar iets roepen omdat ze iets gelezen of gehoord hebben. 

 

Q: Wat werkt het beste? Wel of geen koolhydraten? Eiwitten? Vetten??

 

A: De methode die jij kunt volhouden!

 

Je mag geen cola light meer, maar ook geen gewone cola want suiker is slecht, dus allemaal aan de stevia! Laatst wist iemand me te vertellen

dat fructose ook slecht is dus ook maar niet teveel fruit dan. Ook maar geen E-nummers, geen soja en tegenwoordig ook geen mais meer. Te-

veel koffie is ook slecht en natuurlijk ook geen alcohol. En je eet uiteraard brood en aardappels … maar dat mag ook niet want anders krijg je

teveel koolhydraten binnen en koolhydraten zijn slecht. Eiwit dan maar … nee!! Want van teveel eiwitten gaan je nieren blijkbaar gek doen.

En wat dachten we van gluten, lactose (liefst niks van de koe of geit) want dat blijkt tegenwoordig ook de duivel op aarde te zijn.

 

Serieus, wie het weet mag het zeggen want ik weet het niet meer ... is de gedachte van de bevolking!

 

Er zijn duizenden diëten, maar je moet juist géén dieet volgen!

 

Diëten werken niet op de lange termijn!

 

 

Cambridge, Montignac, Sonja Bakker en zo zijn er nog duizenden andere diëten maar in principe zijn deze allemaal voor de korte termijn en niet

vol te houden op de lange termijn. Frustratie is praktisch altijd het (enige) gevolg!

 

Als diëten zouden werken zou jij nu waarschijnlijk deze informatie niet lezen en zou de diëten industrie geen miljarden business zijn. De term

dieet staat eigenlijk voor het tijdelijk aannemen van een ander voedingspatroon, totdat een bepaald doel bereikt is. Het nadeel hiervan is dat

je na het behalen van je doel terug valt in oude gewoontes en al snel weer op het oude gewicht (vaak zelfs nog zwaarder) terecht komt.

 

Je denkt zelf dat het dieet werkt, maar dat je het zelf hebt laten varen. In werkelijkheid is dit gewoon het effect geweest van het dieet.

 

Waarom zijn vele diëten in eerste instantie wel effectief? Dit is eigenlijk heel eenvoudig te verklaren. Je krijgt (tijdelijk) minder calorieën binnen

dan dat je lichaam verbrandt en daardoor verliest gewicht. Dit is vol te houden omdat je weet dat dit slechts tijdelijk is ...

 

Stop eerst per direct met het volgen van een dieet en/of het gebruiken van deze term!

 

Je moet jouw gedrag aanpassen en maak geen gebruik meer van de term "dieet"

 

Een dieet kun je niet je leven lang volhouden!

 

En waarom zou je eigenlijk de rest van je leven belasten met het volgen van een dieet?

 

 

Het woord dieet (het gaat hierbij niet om de letterlijke betekenis van het woord) suggereert namelijk dat het voor de korte termijn is, dat het

stopt en er een einddatum aan gekoppeld is. "Ik ga een paar weken op dieet en daarna kan ik weer ‘normaal’ eten".

 

Vervolgens komt men het driedubbele aan, heeft het dieet volgens hun niet gewerkt en hoppen ze weer naar een ander dieet om daar hun

geluk te beproeven. Denk niet in termen van diëten, maar in het stap voor stap aanpassen/veranderen van je levensstijl.

 

It is a way of living!

 

Soms is er even tijd om eenvoudige informatie toe te passen;

 

Het belang van een goede voeding behoeft geen verdere uitleg maar wat is één van de grootste fouten?

 

We eten teveel koolhydraten! Zowel de complexe als de simpele suikers!

 

Tot 400 jaar geleden kwam er bijna geen suiker voor in onze voeding, met uitzondering van kleine hoeveelheden honing. In 1963 aten we in

Nederland gemiddeld 4,5 kilo suiker per jaar, tegenwoordig is dit 30-40 kilo per jaar!

 

Geraffineerde suiker is ontdaan van alle natuurlijke vitaminen en mineralen waardoor het alleen nog pure geraffineerde koolhydraten bevat. Bij

dagelijkse inname hiervan ontstaat er een te hoge zuurgraad in het lichaam. Als gevolg worden er mineralen uit het lichaam (botten & tanden)

onttrokken om de disbalans te herstellen. Hierdoor verzwakt het hele lichaam wat effect heeft op elk orgaan!

 

Consumptie van suiker heeft bovendien een behoorlijke impact op je bloedsuikerspiegel. Deze stijgt flink na het gebruik van suiker wat nadelige

gevolgen heeft als je wilt afvallen. Je wordt minder gevoelig voor insuline (voorloper van diabetes) en zult schommelingen in je energie-levels

krijgen waardoor je meer gaat eten. Het grootste nadeel is het verslavende effect dat suiker op ons heeft!

 

Verder zijn er "deskundigen" die roepen dat suiker een soort van gif is maar dat is niet waar! Er is niks mis met bijvoorbeeld suiker en/of honing

alleen van deze stoffen heb je bijna niks nodig, dus het hele gif-verhaal kan naar de categorie onzin!

 

Oermens versus moderne man!

 

 

Uiteraard is er in het begin altijd de verbazing over het feit dat je veel minder koolhydraten moet eten, in ieder geval zeker niet de bekende

koolhydraten die iedereen altijd eet zoals bijvoorbeeld brood, rijst en aardappelen.

 

Hebben we echt elke dag zoveel koolhydraten nodig?

 

Over koolhydraten (suikers) bestaan de grootste verhalen maar wat is nu de waarheid?

 

Wanneer ik aan mensen vraag wat ze allemaal eten op een dag dan zie ik telkens weer dat ruim drie kwart van wat wij eten bestaat uit kool-

hydraten. Wij weten ook niet beter, we zijn hiermee opgegroeid, maar hebben we echt zoveel koolhydraten nodig?

 

Onder normale omstandigheden heeft de mens slechts een kleine hoeveelheid glucose (suiker/koolhydraten) nodig, de lever verzorgt het

grootste deel hiervan. Van oorsprong is de mens gebouwd om vooral vet te verbranden, geen glucose (suikers/koolhydraten).

 

Uit de praktijk van de gemiddelde Nederlander

 

 

Na het opstaan om 7.00 uur twee plakken ontbijtkoek, twee sneetjes bruinbrood belegd met boter en kaas en soms wat plakjes komkommer

of sla per boterham met een glas melk. Daarna om 9.30 uur een glas sinaasappelsap, vier sneetjes bruinbrood met boter, kaas en/of vlees-

waren met komkommer en tomaten. Om 12.30 uur weer vier sneetjes brood met pindakaas en een cup-a-soup.

 

Om 15.00 uur even snel twee eierkoeken met een cappuccino. Vervolgens om 17.30 uur het avondeten bestaande uit wat de pot schaft.

Macaroni, spaghetti, pizza, stamppot of aardappelen met schnitzels en groenten. In de avond moet men zich inhouden om niet te gaan

snaaien (chips, koek) maar dat is niet vol te houden en dan omstreeks 21.00 uur toch nog een restantje van de avondmaaltijd of een

broodje pindakaas. Gedurende de dag zijn er vaak diverse snaaimomenten in de vorm van een snoepje/koekje en soms is er iemand jarig!

 

Dus ...

 

Bovenstaand voorbeeld kom ik in de praktijk bijna elke dag wel tegen en is geen goed voedingspatroon maar "men" denkt vaak van wel, tot

de kilo's er blijven aankomen. Over het algemeen eet men bijna alleen maar koolhydraten en is het avondeten de grootste maaltijd van de dag,

terwijl de dag al bijna voorbij is. Daarnaast is iedereen eigenlijk de hele dag aan het eten terwijl er een duidelijke structuur zou moeten zijn,

bijvoorbeeld elke 3 uur iets eten. Het gebrek aan eiwitten en vetten zal ook niet bijdragen aan een goede voeding.

 

Wat is de oorzaak van dit typisch westerse probleem met betrekking tot de voeding?

 

Een goede verklaring voor dit probleem komt uit de evolutiegeneeskunde. Er is een zogenaamde mismatch tussen onze biologische, genetische

structuur en de wereld waarin we leven. We zijn als huidige mens, homo sapiens, zo'n 200.000 jaar geleden op deze planeet verschenen. De

evolutietheorie zegt dat soorten ontstaan omdat ze zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dit betekent dat ook de eerste mens

zich heeft aangepast aan de omstandigheden die heersten tijdens de periode van haar bestaan.

 

De moderne mens heeft de omgeving aangepast aan zijn behoeften. De vraag of deze nieuwe wereld ook past bij onze natuur, onze

genetische erfenis, hebben we daarbij niet gesteld. Onze genen kunnen de snelheid waarmee onze wereld verandert absoluut niet bijbenen.

 

We hebben ons nog lang niet aan deze nieuwe wereld kunnen aanpassen waardoor er een te groot verschil is ontstaan tussen hoe we zouden

moeten leven (eten, bewegen en stressituaties) en het leven in onze westerse wereld. Dit wordt het mismatch paradigma genoemd. We zijn

“stonagers living in the space-age”. Om onze gezondheid te behouden moeten we leren van deze wetenschap en ons leefpatroon aanpassen

aan onze genetische, biologische behoeften.

 

Het Paleo dieet is bij uitstek geschikt om de huidige leefomstandigheden aan te passen aan onze genetische behoeften. Gebaseerd op degelijk

antropologisch en medisch onderzoek is dit dieet, voornamelijk bestaande uit mager vlees (liefst wild), gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren,

groenten, fruit, noten en zaden, een prima alternatief voor het standaard westerse voedingspatroon. U zult versteld staan wat zo’n dieet kan

betekenen voor uw gezondheid.

 

Gebruik de 80/20 regel

 

Ga geen moeite doen om alle ongezonde voeding en/of producten die je niet meer mag eten uit te bannen, dat zal niet werken!

 

Zeker niet als je dit voor de rest van jouw leven wilt doen!

 

Gebruik juist de 80/20 regel en niet de 20/80 regel ...

 

De 80/20 regel houd in dat 80% van jouw voeding in orde is!

 

De overige 20% kun je bijvoorbeeld in het weekend of tijdens een verjaardag besteden aan "verkeerde" voeding ... maar dat hoeft niet!

 

Verkeerde voeding wil niet altijd zeggen dat je meteen naar de lokale frietboer moet, het kan ook zijn dat je een witte boterham met kaas

neemt omdat je dit tijdens de 80% niet eet! 

 

 

Don't forget to eat your greens! Elke dag 2 stuks fruit en 2 ons groenten Eet bij elke maaltijd groenten! Fruit is afhankelijk van de doelstelling

omdat fruit immers wel veel suiker (fructose) bevat en suiker is suiker! Wil je bijvoorbeeld afvallen dan zou ik de fruitinname beperken tot

alleen na de training.

 

Verborgen boosdoeners

 

 

Je weet vaak niet welke koolhydraten en welke vetten er in je eten zitten. Dit staat weliswaar vermeld op het etiket, maar dat lees je ook niet

altijd. Ons voedingspatroon bestaat tegenwoordig uit meerdere voedingsstoffen. Naast de traditionele voedingsstoffen eiwitten, dierlijke en

plantaardige vetten en complexe koolhydraten, eten we ook uit transvetten en enkelvoudige koolhydraten. Daar gaat het fout. De trans-

vetten en de enkelvoudige koolhydraten leiden tot ongezonde reacties in je lichaam.

 

In wat voor producten vind je transvetten en enkelvoudige koolhydraten?

 

Je vindt transvetten en enkelvoudige koolhydraten in industrieel bereide producten als fastfood, junk food, snacks, koek, snoep, taarten,

kant-en-klaar maaltijden, afbakbrood, bladerdeeg, frisdrank, vruchtensappen uit pak, kant-en-klaar producten zoals sauzen en soepen uit pak

en gefrituurde producten. Dat is dus best wel een lijst en je kunt ze gewoon vinden in de reguliere winkels. Ook bevatten veel van dit soort

producten E-nummers, zoals E951, aspartaam en E621, glutamaat. Deze additieven dragen ook niet echt bij aan je gezondheid.

 

E-nummers

 

Even een kort intermezzo om de bovenstaande E-nummers te beschrijven. Hoewel we het niet hebben over transvetten en enkelvoudige

koolhydraten, is het wel handig om deze E-nummers kort te beschrijven. E-nummers zijn sowieso niet heel gezond voor je, deze kun je ook

het beste zoveel mogelijk vermijden!

 

Deze E-nummers slaan werkelijk alles. E951, ofwel aspartaam is een zoetstof en zit in veel “light” producten en is ronduit gif.

 

Bij grote hoeveelheden is het zelfs kankerverwekkend. E621, ofwel glutamaat heeft als doel je smaakpapillen te stimuleren, zodat je meer

zin hebt om te eten. Het zit onder andere in chips, soep uit pak, dieetproducten, kant-en-klaar maaltijden en nog vele andere producten.

Glutamaat is medeverantwoordelijk voor de trend in overgewicht. Het is ronduit vreemd, dat glutamaat in dieet-producten voorkomt.

 

Terug naar waar het fout gaat

 

Zo’n 95% van de producten in de supermarkt bestaan uit een mix van de traditionele voedingsstoffen, en producten als transvetten, enkel-

voudige koolhydraten, E-nummers, tarwe, maïs, soja en melk. Daar gaat het fout. Maar het gaat ook fout in de stationsrestauratie, de sport-

kantine, de snoepautomaat, de bedrijfskantine, het fastfood restaurant op de weg naar huis, de winkel van de benzinepomp.

 

Dit soort producten worden dagelijks overal om je heen aangeboden. Jij denkt een lekkere koek te scoren, of een lekker broodje. Maar helaas

zit dat product dus boordevol met ongezonde stoffen. Je bent verleid door de geur, kleur en het feit dat je op dat moment trek had. Zou het

kunnen zijn dat je trek kreeg, op het moment dat je in aanraking kwam met het product?

 

Het is dus eigenlijk zo, dat je niet goed weet waar die ongezonde stoffen inzitten en ze worden overal om je heen, non stop, aangeboden.

Daar gaat het fout. Het is erg vreemd dat wij in een maatschappij leven van overvloed, maar dat die overvloed dus wel je gezondheid aantast.

Wat heb je dan eigenlijk aan die overvloed?

 

Supplementen?!

 

 

Uiteraard kan ik dit onderwerp niet negeren want het is een gigantische miljoenen industrie geworden!

 

Gelukkig kan ik hier wel kort en krachtig over zijn;

 

Zorg eerst voor een goede voeding bestaande uit "echte" producten, bijv. van de slager/groentenboer en maak gebruik van de 80/20 regel!

 

Daarna kun je zeker kijken van welke supplementen jij kan profiteren of welke jou kunnen helpen, maar laat je vooral niet gek maken door de

verkopers van supplementen ... zij verkopen uiteraard liever een pot eiwitten dan dat ze jou naar de slager sturen voor een flinke T-bone!

 

In de meeste gevallen worden alleen de verkopers beter (lees: rijker) van de verkoop van supplementen!

 

En als deze supplementen echt zouden doen wat de verkopers beloven middels de hele mooie marketing acties dan zou iedereen beschikken

over het perfecte lichaam! Er zou geen overgewicht (obesitas) bestaan, alle mannen zouden een six-pack hebben en gespierde armen ...

 

   

 

© PT NIJMEGEN - INFO@PT-NIJMEGEN.NL