[warm up]   [my number 1 rule]   [wat is jouw doelstelling]   [your best friend]   [KEEP IT SIMPLE & COOL]   [train like an athlete]

 

 
 
 
 
 
Home > Start here > Stuff you should read > Listen to your trainer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10            
 
 
 

PRoject [food] Part 3 // DE HANDPALM METHODE


 

 

Moet je alles afwegen en calorieŽn tellen? Is dit de enige en/of juiste route naar een platte buik?

 

Als afvallen de belangrijkste doelstelling is dan gaan heel veel mensen immers direct aan de slag met de digitale weegschaal

en calorieŽn tellen maar toch is vaak frustratie slechts het gevolg.

 

Het is zeker waar dat het bijhouden van je calorieinname kan helpen een gezond eetpatroon vol te houden maar het is

zeker niet noodzakelijk. Sterker nog, als je teveel bezig bent met wat je in je mond stopt kun je daar juist van aankomen

omdat dit veel stress veroorzaakt en van stress ga je meer eten.

 

En als je je zorgen maakt over elke rottige calorie, kun je die calorieŽn-app beter van je telefoon verwijderen!

 

Zorg in plaats daarvan dat je jouw bord vult met energiegevende voeding, zoals groenten, vlees, vis, fruit en granen. Aangezien

er in dit soort voeding heel veel voedingsstoffen in relatief weinig calorieŽn zitten, kun je meer eten en een vol gevoel bereiken

zonder aan te komen. Hoe weet ik dan hoeveel ik moet eten? Vanuit Project FOOD werk ik met de handpalm methode. Deze is

veel eenvoudiger, je ontwikkeld een goed inzicht mbt de voeding en het levert geen frustratie op.

 

Calorie counting is often complicated, tedious, and inaccurate.

 

So, weíve come up with an easier way to control calories.

 

No weigh-scales or measuring cups.

 

No calculators or smart phones.

 

Just the ability to count to two.

 

And your hand.

 

De handpalm methode is een zeer effectieve en fijne manier om bewust te worden van de hoeveelheid energie die je op dagelijkse

basis binnen krijgt. Ideaal, want zo hoef je niet de hele dag met een weegschaal onder je arm te lopen. Jouw handen zijn een perfect

meetinstrument om de grootte van je porties te bepalen. Jouw eigen handen zijn namelijk afgestemd op jouw lichaam en zijn een goed

meetinstrument om te bepalen hoe groot jouw porties moeten te zijn. Het is dus wel belangrijk dat je zelf je porties meet, in plaats van

dat een ander dit voor je doet.

 

Koolhydraten zoals ongekookte pasta en aardappelen: Het kommetje (Gebalde vuist)

 

   


Een portie koolhydraten moet voor de gemiddelde Nederlander rond de 200-250 calorieŽn leveren. Dit komt neer op ongeveer

een kommetje, cq. een gebalde vuist. Dit lijkt weinig maar bijvoorbeeld pasta neemt tijdens de bereiding veel vocht op waardoor

het uiteindelijk meer ruimte inneemt. Een vuistformaat ongekookte pasta is ongeveer 75 gram en levert 219 kcal.

 

Ook ongekookte rijst mag het formaat hebben van een gebalde vuist. Een aardappel met het formaat van een vuist is rond de

180 gram en levert 175 kcal. Mijn advies is dat een kwart van het bord bestaat uit koolhydraten in de vorm van pasta, rijst of

aardappels.

 

Koolhydraten zoals klein fruit: Het kommetje

 

   
 

De norm is om twee stukken fruit te eten per dag. Maar welke vormen van fruit vallen hier precies onder? Van kleine vruchten zoals

bessen of aardbeien heb je natuurlijk meer nodig dan 1 aardbei of 1 bes. Hier is de portiegrootte het formaat van een kommetje

van 2 handen. Dit staat gelijk aan ongeveer 80 gram. De calorieŽn die je hieruit haalt verschillen per soort fruit. Bessen leveren

bijvoorbeeld veel minder kcal dan druiven.

 

Vlees: De palm van je hand

 

   

De portiegrootte van vlees komt overeen met het formaat van de palm van de hand zonder de vingers. De dikte is vergelijkbaar

aan een set kaarten (1,5-2 cm) en op deze manier kom je uit op een portie van +/- 100 gram.

 

Voor witte vis houd je voor 1 portie een platliggende hand inclusief je vingers aan. Witte vis is laag in vet en calorieŽn en weegt

in dit formaat rond de 150 gram en levert 100 kcal.

 

Bij vette vis houd je voor 1 portie weer de palm van je hand aan, net als bij vlees. De richtlijnen met betrekking tot vette vis is

aangepast naar 1 portie per week. Maar hoe groot moet die portie zijn om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen?

Net als bij vlees moet het formaat van vette vis overeen komen met het formaat van je handpalm zonder vingers. Dit komt

overeen met 100 gram en 200 kcal.

 

Vaste groenten: De gebalde vuist

 

   
 

Gooi je bord maar vol! Een portie sla of (rauwe) spinazie neemt aardig wat ruimte in, maar liefst twee hele handen, maar bevat

daarentegen weinig calorieŽn. Je kunt daarom sla en spinazie bij meerdere maaltijden nemen. Op deze manier krijg je veel

voedingsstoffen binnen en weinig calorieŽn!

 

Een gebalde vuist aan groenten komt neer op ongeveer 80 gram. Ik raad je aan om minimaal 200 gram groenten per dag te eten.

Bij de warme maaltijd moet de helft van je bord gevuld zijn met groenten. Let wel op sommige vormen van groente meer calorieŽn

en vetten bevatten. Denk aan spinazie ŗ la creme en doperwten.

 

Vetten: Je duim, van de knokkel tot het puntje

 

   

Hier rekenen we zowel vetten als boter als smeersels zoals pindakaas. Ondanks dat deze producten Ďgoede vettení leveren moet je

hier niet te veel van binnen krijgen aangezien het wel caloriebommetjes zijn.

 
 
 
 

 
Ä 29,95

 

Klik hier om vanuit BelgiŽ Project [FOOD] aan te vragen

 
 
 

 

Since 2008 © PT-NIJMEGEN NETHERLANDS  - INFO@PT-NIJMEGEN.NL