INDEX ARCHIEF & ARTIKELEN ╗ 

 
 
 
 
  Gerelateerde artikelen;
  ╗  Home page sportvoeding
  ╗  Persoonlijk voedingsschema
  ╗  Energiebehoefte berekening
  ╗  Cardio training?
  ╗  Hoge vetverbranding
  ╗  Stofwisseling verhogen
  ╗  Paleo dieet
  ╗  Koolhydraten; energie
  ╗  Vetten; onmisbaar

EIWITTEN; ZORGEN VOOR HERSTEL & OPBOUW VAN DE SPIEREN


Eiwitten (prote´nen) zorgen voor groei, herstel en opbouw van de cellen in je lichaam.

Tijdens een training raken je spieren uitgeput en raken ze licht beschadigd. Vandaar

dat je lichaam vooral na het trainen extra eiwit nodig heeft. Door eiwit te nemen na

een training kunnen je spieren zich herstellen en kan spieropbouw plaatsvinden.

 

Hoeveel eiwit heb je nodig?

Een krachtsporter heeft per kilogram lichaamsgewicht minimaal 1,5 gram eiwit per dag nodig.

Dus als jij 80 kilo weegt, heb je dus ten minste: 80 x 1,5 = 120 gram eiwit nodig. Ben je uit

op groei, dan heb je per kilogram lichaamsgewicht zelfs 2 gram eiwit nodig. Ben je tevreden

met je spiermassa en wil je deze alleen behouden, dan kun je volstaan met 1,5 gram eiwit

per kilogram lichaamsgewicht. Bepaal dus eerst of je wilt groeien, of dat je de spiermassa

die je nu hebt wilt onderhouden. Zo kun je precies uitrekenen hoeveel je per dag nodig hebt.

 

Eiwitbronnen

Eiwitten kun je uit diverse bronnen in onze voeding halen. Bijvoorbeeld uit melkproducten, eieren, vlees, kip, vis, soja, tempÚ en tofu.

De eiwitten in onze voeding kunnen dierlijk of plantaardig zijn. Dierlijke eiwitten zijn eiwitten die afkomstig zijn van een dier. Voorbeelden zijn: melk(producten), kaas, vlees, vleeswaren, kip, kalkoen, vis en ei. Plantaardige eiwitten komen van planten. Je vindt ze in: brood, graanproducten, peulvruchten, aardappelen en sojabonen.

De belangrijkste eiwitbronnen zijn:

- melk eiwitten

- wei eiwitten

- ei eiwitten

 

Deze bronnen worden ook wel lactalbumine, calcium case´naat en ei-albumine genoemd. Het eiwit van deze bronnen is van hoge kwaliteit waardoor je spieren na een training optimaal kunnen herstellen en spierafbraak zoveel mogelijk wordt tegengaan.

 

Let op het tijdstip dat je eiwit neemt

Bij het innemen van eiwit moet je rekening houden met het tijdstip van inname. Het beste kun je het eiwit dat je per dag nodig hebt, verspreid over de dag nemen. Want als je de eiwitten over zoveel mogelijk maaltijden verdeelt, krijgt je lichaam voortdurend nieuwe bouwstoffen aangeleverd en heeft het dus alle tijd om al deze bouwstoffen te benutten. Voor het beste resultaat neem je elke 3 uur een kleine hoeveelheid eiwitten. Je lichaam kan namelijk per 3 uur maar 30 gram eiwit verwerken, een heel klein beetje eiwit kun je nog in je lever opslaan maar de rest wordt omgezet in vet. Opletten dus!  

 

 

Tabel; Eiwit-rijke produkten, welke je wel moet eten en welke niet.

 

 

Hoogwaardig Goed Minderwaardig Uit den boze
       

Wei-eiwit

tonijn

zalm

haring

kabeljauw

forel

wijting

zeebaars

sardine

makreel 

 

magere melk

magere yoghurt

magere kwark

karnemelk

cottage cheese

Biogarde

mozarella

feta

kip

kalkoen

rundvlees

konijn

haas

fazant

paardehoen

kreeft, garnalen

oesters, mossels,

krab, geen surimi

inktvis

eieren

noten en zaden,

zonnebloem pitten,

pompoen pitten,

amandelen, sesam,

hazelnoten, 

walnoten

 

jonge en oude kaas, 

Franse kazen   

Camembert, 

Brie, 

Mon Chou, 

 

surimi, paling

bonen, linzen, soja

lams

eend, gans

wild zwijn

 

varkensvlees

worst, salami, ham,

spek,

orgaanvlees

 

 

pinda's, pindakaas

 

 

   

 

ę PT NIJMEGEN - INFO@PT-NIJMEGEN.NL